Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Τσιμεντοποίηση μέσω αντιπαροχής

Το υπουργείο Αμυνας παραχωρεί στον ΟΕΚ προς οικοδόμηση εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων μέσα σε πόλεις με αντάλλαγμα την κατασκευή κατοικιών για στρατιωτικούς στην παραμεθόριο

Eurokinissi

Τσιμεντοποίηση, των πρώην στρατοπέδων στα μεγάλα αστικά κέντρα, διά της γνωστής μεθόδου της αντιπαροχής ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.

Το χάπι τη φορά αυτή επιχειρείται να χρυσωθεί με το περίβλημα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που αναλαμβάνει ως υπερεργολάβος την οικοπεδοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων για την κατασκευή εργατικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Γιάννενα, Λάρισα, για να δώσει στον «οικοπεδούχο», που είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατοικίες στις παραμεθόριες περιοχές για τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το όλο πρόγραμμα, βέβαια, έχει και μια άλλη σημαντική πλευρά, την κατασκευαστική, καθώς στο βαθμό που θα υλοποιηθεί υπόσχεται νέες μεγάλες δουλιές για τους κατασκευαστές δημοσίων έργων, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων αναζητούν νέα πεδία δράσης.

Τα βασικά στοιχεία αυτού του προγράμματος, που προωθούν από κοινού τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, παρουσίασαν χτες οι αντίστοιχοι υπουργοί, Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Π. Παναγιωτόπουλος, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Αμυνας, Β. Μιχαλολιάκος και Ι. Λαμπρόπουλος, καθώς και ο Γερ. Γιακουμάτος, υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Στην ουσία πρόκειται για επανέκδοση προγράμματος οικοπεδοποίησης των πρώην στρατοπέδων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι τώρα στο παιχνίδι μπαίνει ο ΟΕΚ.

Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο στεγαστικό πρόγραμμα των τελευταίων 25 ετών και ότι οι κατοικίες στις παραμεθόριες περιοχές θα είναι προδιαγραφών υπουργείου Αμυνας και θα έχουν ως πρότυπο το Ολυμπιακό Χωριό. Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 1.000 κατοικίες.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος με όσα είπε επιβεβαίωσε απόλυτα ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση αντιπαροχής, που θα σημάνει την οικοπεδοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Μιλάμε, είπε, για ένα τεράστιο πρόγραμμα, που επιτρέπει στον ΟΕΚ να ξεπεράσει το εγγενές πρόβλημα που έχει, της ύπαρξης δηλαδή μικρών χώρων στα αστικά κέντρα, και να μπορέσει να αναπτύξει το πρόγραμμα νέων κατοικιών».

Για την εφαρμογή του προγράμματος απαιτείται, όπως σημείωσε, και σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ μίλησε για «μια πολεοδομική ανάπλαση των περιοχών που θα παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το εν λόγω πρόγραμμα «αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ένεση ενίσχυσης της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας».

Στο στόχαστρο τα «φιλέτα» γης

Στο στόχαστρο, όπως φαίνεται, μπαίνουν τα «φιλέτα» που εδώ και καιρό είχαν βάλει στο μάτι οι κατασκευαστικές εταιρίες. Το στρατόπεδο του ΚΕΒΟΠ - ήδη μετεγκαταστάθηκε στη Βόρεια Ελλάδα - στο Χαϊδάρι είναι ένα από αυτά.

Στο ερώτημα εάν το πρώην στρατόπεδο του ΚΕΒΟΠ θα οικοδομηθεί με την προαναφερόμενη διαδικασία της αντιπαροχής, ο υπουργός Αμυνας απάντησε ότι «λογικό είναι αυτό και έτσι θα γίνει». Για να προσθέσει ο Π. Παναγιωτόπουλος ότι «ουσιαστικά πρόκειται για ένα οικιστικό πρόγραμμα μεταξύ τμημάτων του δημοσίου, το οποίο πρόγραμμα θα λάβει υπόψη αμιγώς τα πλήρη αναλογικά και αναλογιστικά στοιχεία. Είναι μια μέθοδος αντιπαροχής και θα χρειαστεί μια νομοθετική ρύθμιση στην οποία θα προχωρήσουμε άμεσα για να δοθεί αυτή η δυνατότητα».

Η οικοπεδοποίηση των πρώην στρατοπέδων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε προωθούνταν με τη φόρμουλα της μετεγκατάστασης των στρατοπέδων, που βρίσκονται σε αστικά κέντρα, δηλαδή οικοπεδοποίηση με σκοπό την εξεύρεση πόρων για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων. Μάλιστα, είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες οικοπεδοποιήσεις και είχαν εισπραχθεί τα πρώτα 7 εκατ. ευρώ από οικοπεδικές πωλήσεις. Ο στόχος που είχε μπει ήταν η κάλυψη του ποσού των 400 εκατ. ευρώ, που κατ' εκτίμηση θα απαιτηθεί για τις μετεγκαταστάσεις.

Σε πρώτη φάση είχαν μπει περίπου 135 στρατόπεδα, συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων, με εκτιμώμενα κέρδη από την εκποίηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 1999. Μάλιστα, παρέχεται η δυνατότητα στους χώρους των πρώην στρατοπέδων να καθοριστούν αστικές χρήσεις γης, «ανεξαρτήτως των ισχυόντων ή προβλεπομένων χρήσεων και όρων δόμησης της περιοχής».

Το γεγονός ότι στον ίδιο νόμο αναφέρεται πως «ποσοστό τουλάχιστον 50% των χώρων αυτών θα προβλέπεται για κάλυψη αναγκών σε χώρους κοινόχρηστου πράσινου και κοινωφελών εξυπηρετήσεων» δε διασφαλίζει τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, καθώς αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι δρόμοι, ή ακόμα η «αυλή» ενός οικισμού, που θα δημιουργηθεί στον αποδεσμευόμενο χώρο. Επίσης, επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό και δόμηση ακόμα και των δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνουν τα στρατόπεδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ