Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός συναγερμός στα νησιά για τις συγκοινωνίες

Αγωνιστικό συναγερμό σημαίνει από άκρη σ' άκρη του Αιγαίου η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες και ήδη τα νησιά βρίσκονται επί ποδός, διεκδικώντας θαλάσσιες συγκοινωνίες φτηνές, απρόσκοπτες, ασφαλείς, γρήγορες, προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών. Η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων από τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και ναυτεργατικών σωματείων, αποτελεί την απάντηση νησιωτών και ναυτεργατών στη ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που έχει επιφέρει η εφαρμογή του διαλυτικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92, τον οποίο έχουν προσυπογράψει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και αναδεικνύει τους εφοπλιστές σε κράτος εν κράτει. Ο Κανονισμός αναδείχτηκε σε Εθνικό Δίκαιο το 2001 με το νόμο 2932 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στα πλαίσια του αγωνιστικού προγράμματος της Επιτροπής, αύριο Πέμπτη με απόφαση της ΤΕΔΚ κλείνουν όλοι οι δήμοι και η Νομαρχία των Δωδεκανήσων. Επίσης σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα συνεχίζεται και σήμερα η κατάληψη του κτιρίου της Εφορίας της Καλύμνου από τις 6 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη, ενώ αύριο Πέμπτη ο αγώνας των Καλυμνιωτών θα κλιμακωθεί με συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στη κεντρική πλατεία και κλείσιμο του λιμανιού του νησιού.

Στην Κω, με χτεσινή απόφαση του Εργατικού Κέντρου του νησιού αύριο Πέμπτη θα γίνει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Στον αγώνα μπαίνει και η Αστυπάλαια με συλλαλητήριο επίσης αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Αγωνιστικές προετοιμασίες με συσκέψεις φορέων γίνονται και στην Πάτμο, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Στο αγωνιστικό μέτωπο του Βόρειου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη μεθαύριο Παρασκευή το πρωί θα γίνει συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αιγαίου. Στα χωριά της Χίου από την τοπική Συντονιστική Επιτροπή, γίνονται λαϊκές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης για την προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενώ την αρχή κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι του νησιού με εκδήλωση μεθαύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο κτίριο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Στο Κεντρικό Αιγαίο, ήδη σε Σάμο και Ικαρία έγιναν το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα στη Σάμο το περασμένο Σάββατο 30 Οκτώβρη έγινε συγκέντρωση των κατοίκων έξω από το Εργατικό Κέντρο του νησιού στο Βαθύ και την επόμενη μέρα 31 Οκτώβρη στο κτίριο του Δημαρχείου στο Καρλόβασι.

Στην Ικαρία το περασμένο Σάββατο το απόγευμα έγιναν τρεις ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στις έδρες των τριών δήμων του νησιού, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση την ίδια μέρα και ώρα έγινε και στους Φούρνους. Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Νοέμβρη θα συνεδριάσει η τοπική Συντονιστική Επιτροπή για να καθορίσει τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα των Ικαριωτών. Οι προτάσεις που θα τεθούν είναι για απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις, κλείσιμο των δήμων και του επαρχείου. Ανάλογη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει και στη Σάμο.

Στο μεταξύ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να γίνει συνεδρίαση στην Αθήνα και της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα εκτιμήσει την πορεία της μέχρι τώρα αγωνιστικής δράσης και θα καθορίσει το παραπέρα αγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταυτόχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις την ίδια μέρα σε όλα τα νησιά. Ο καθορισμός της ημερομηνίας των ταυτόχρονων κινητοποιήσεων, καθώς και το επόμενο αγωνιστικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθούν με συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ