Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Η ηγεσία της εκκλησίας επί της... υποδοχής του έκπτωτου

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η προσφώνηση του Κ. Γλύξμπουργκ ως «μεγαλειότατο» από τον Αρχιεπίσκοπο και Αρχιμανδρίτες της Κύπρου

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας και μερίδα της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποκάλεσε τον έκπτωτο «μεγαλειότατο» και μαζί με τη σύζυγό του «βασιλικό ζεύγος», ενώ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του στην Κύπρο ενδυναμώνει τον αγώνα της μαρτυρικής μεγαλονήσου! Μάλιστα παρέθεσε προς τιμήν και γεύμα. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί ανάλογες προσφωνήσεις από Αρχιμανδρίτες ναών όπου βρέθηκε ο Κ. Γλύξμπουργκ.

Αργότερα o Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως προσφώνησε «μεγαλειότατο» τον Γλύξμπουργκ γιατί έτσι... συνηθίζεται! Από την πλευρά του ο έκπτωτος προκάλεσε τα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού λαού κατ' εξακολούθηση. Στο στεφάνι που κατέθεσε στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου υπογράφει ως «Αυτού Μεγαλειότης», ενώ υποκριτικά ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα δικαίωση στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού.

Η κυπριακή κυβέρνηση τήρησε αρχικά σιγήν ιχθύος για τα όσα συνέβησαν, για να παρέμβει αργότερα κάτω από το θόρυβο που ξέσπασε και να δηλώσει διά του υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη ότι υπάρχει πολιτική απόφαση να μην υπάρξει συνάντηση οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου με τον έκπτωτο.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμα ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει κατά πόσο θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, της οποίας ο Κωνσταντίνος είναι πρόεδρος. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας είναι η επίσημη αιτιολογία της επίσκεψης του έκπτωτου στην Κύπρο, ωστόσο το Συνέδριο αρχίζει την Πέμπτη, ενώ ο ίδιος βρίσκεται από τις μέρες του Πάσχα στη Μεγαλόνησο.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Τοτός Θεοδοσίου διευκρίνισε ότι η Ομοσπονδία δε δίδει πολιτική χροιά στο όλο θέμα και ότι ακολουθείται καθαρά το αθλητικό πρωτόκολλο. Επίσης δήλωσε ότι η Ομοσπονδία δε γνώριζε για την επίσκεψη στην Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, όπου και η θερμή υποδοχή από την εκκλησιαστική ηγεσία.

Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ καταγγέλλει στον κυπριακό λαό τον προκαθήμενο της εκκλησίας και μερίδα της ηγεσίας της για τη στάση τους αυτή. Καταγγέλλει όμως επιπλέον και τη σιωπή της κυπριακής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σημειώνεται ακόμα πως ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ και οι κύκλοι του παλατιού, μαζί με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, στη διάρκεια της βασιλείας του, δημιούργησαν το Ιουλιανό πραξικόπημα, που ουσιαστικά ακύρωσε τη βούληση του ελληνικού λαού που είχε εκλέξει πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

«Ηταν ο ίδιος ο Γλύξμπουργκ - προστίθεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ - που όρκισε την ελλαδική χούντα σαν νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδας. Η χούντα αυτή σε συνεργασία με την εδώ ΕΟΚΑ Β` πραγματοποίησε το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή».

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει πως η στάση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου και μερίδας της εκκλησιαστικής ηγεσίας προσβάλλει τόσο τον κυπριακό λαό όσο και τον ελληνικό, που τόσα υπέφεραν από την οικογένεια των Βαυαρών Γλύξμπουργκ.

Με τη σειρά του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε ότι οι ενέργειες εκκλησιαστικών αξιωματούχων και όσων άλλων οργανώνουν εκδηλώσεις υποδοχής και απονομής τιμών στον έκπτωτο, όπως τονίζει, μονάρχη της Ελλάδας Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν επίσης ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν πρόκληση προς το δημοκρατικό λαό της Ελλάδας, ο οποίος με την ετυμηγορία του κατήργησε το θεσμό της μοναρχίας και καταδίκασε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του τέως μονάρχη για το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Οι εκδηλώσεις υποδοχής και απονομής τιμών - καταλήγει η ανακοίνωσή τους - εκθέτουν τον κυπριακό λαό και συγκρούονται με τις δημοκρατικές του παραδόσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ