Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Και τουρκική εισβολή μέσω ΝΑΤΟ

Στα πλαίσια της συμμαχικής άσκησης «Dynamic Mix 2000», που θα διεξαχθεί στο διάστημα από 20 Μάη μέχρι 10 Ιούνη, ένας τεράστιος στρατός του ΝΑΤΟ - αποτελούμενος από 15.000 στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους και από εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη και πλοία - θα «καταλάβει» την Ελλάδα. ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή του συνόλου, σχεδόν, του αμερικανικού 6ου στόλου, θα κάνουν αποβάσεις στην Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη θα πετούν συνεχώς πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επί 20 ημέρες η χώρα μας θα στρατοκρατείται, προκειμένου να δοκιμαστεί η εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Ευρασίας, που συνδέεται και με τη λειτουργία του στρατηγείου του στον Τύρναβο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη ΝΑΤΟική άσκηση. Ομως, η φετινή έχει τρία νέα χαρακτηριστικά. Πρώτον, είναι η πλέον μαζική.

Δεύτερον, την ευθύνη διεξαγωγής της έχει το νεοσύστατο στρατηγείο της Συμμαχίας στον Τύρναβο.

Και τρίτον, στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας θα στρατοπεδεύσουν, για πρώτη φορά μετά το 1897, επί ελληνικού εδάφους.

Και τα τρία αυτά νέα χαρακτηριστικά άπτονται της επιχείρησης πλήρους συμμετοχής της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και της προσπάθειας «επίλυσης» όλων των εκκρεμοτήτων, στα πλαίσια της Συμμαχίας, ανάμεσα στη χώρα μας και στην Τουρκία, μαζί κι εκείνων που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Ταυτοχρόνως, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές «εκκρεμότητες», στην «επίλυσή» τους θα συμβάλει και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Μ. Ολμπράιτ, η οποία ανοίγει το δρόμο για έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες.

Το γεγονός ότι το Αιγαίο τίθεται εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού της άσκησης από το στρατηγείο του Τυρνάβου, σημαίνει ότι τα όρια ευθύνης του περιορίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επομένως, εμμέσως πλην σαφώς, η χώρα μας αναγνωρίζει ως δικαίωμα του ΝΑΤΟ να εξαιρεί από τον έλεγχο του στρατηγείου ελληνικά νησιά, το θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου. Δεδομένου, δε, ότι η Τουρκία εξακολουθεί - και μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι και παρά την πολιτική «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη - να ισχυρίζεται πως υπάρχουν διεκδικήσιμες απ' αυτή «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα συγκατατίθεται στον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή.

Πρόκληση στα πατριωτικά αισθήματα του λαού μας αποτελεί η διέλευση πάνω από το Αιγαίο και η στάθμευση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια, καθώς και η απόβαση Τούρκων πεζοναυτών στο Μοριά. Ανεξαρτήτως αν τα τουρκικά αεροσκάφη καταθέσουν ή όχι σχέδια πτήσης - η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό αποτελεί όρο για τη συμμετοχή τους στην άσκηση, αλλά η Τουρκία το αρνείται, αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική αρμοδιότητα ελέγχου του FIR στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου - παραμένει το γεγονός ότι στρατιωτικές δυνάμεις που επιτέθηκαν στην Κύπρο, κρατούν μεγάλο μέρος της υπό κατοχή και παραβιάζουν, σχεδόν καθημερινά, το διεθνή και ελληνικό χώρο στο Αιγαίο, θα αποτελούν μέρος του ΝΑΤΟικού στρατού, που θα «καταλάβει», επί 20ήμερο την Ελλάδα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ