Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ σταμάτησαν οι συγκρούσεις!

Ο Αμερικανός στρατιώτης με το όπλο του να σημαδεύει τον κρόταφο αυτού του πολίτη στο Κόσσοβο, αποδεικνύει ...περίτρανα τα λεγόμενα της κυρίας Ολμπράιτ!

Associated Press

Ο Αμερικανός στρατιώτης με το όπλο του να σημαδεύει τον κρόταφο αυτού του πολίτη στο Κόσσοβο, αποδεικνύει ...περίτρανα τα λεγόμενα της κυρίας Ολμπράιτ!
Στην τρίτη συνεδρία για τις ευκαιρίες επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που οργάνωσε το Ινστιτούτο EastWest, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα στην περιοχή άρχισε να αναφαίνεται ένα νέο κλίμα συνεργασίας και ολοκλήρωσης, με τους δημοκρατικούς θεσμούς να κερδίζουν έδαφος και την ειρήνη να κυριαρχεί». Ισχυρίστηκε - χωρίς αιδώ - πως «με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, σταμάτησαν οι συγκρούσεις στη Βοσνία και το Κόσσοβο και οι περιφερειακοί ηγέτες υπέγραψαν ένα άτυπο σύμφωνο με τους εκτός της περιοχής δωρητές, ώστε ν' ανταλλάξουν τη χρόνια αστάθεια της περιοχής με την πλήρη συμμετοχή τους στην Ευρωατλαντική κοινότητα. Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν αυτή την εξέλιξη, γιατί ο περασμένος αιώνας μάς δίδαξε ότι η Αμερική δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όσο κινδυνεύει η Ευρώπη, και ότι η Ευρώπη θα κινδυνεύει πάντα αν το νοτιοανατολικό τμήμα της βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση».

Η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο Σύμφωνο Σταθερότητας των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία και ειδικότερα οι κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ, μαζί με διακεκριμένους επιχειρηματίες από τις δύο χώρες, συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία αυτού του συμπαγούς οικοδομήματος για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρ' όλη την πρόοδο που καταγράφεται στα Βαλκάνια, ο δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός, καθώς είναι πολλά τα δεινά που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως τα μίση και η διάλυση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τόνισε η Κα Ολμπράιτ. Εξέφρασε, ακολούθως, την ελπίδα των ΗΠΑ ότι η Σερβία θα προχωρήσει κι αυτή στο δρόμο του εκδημοκρατισμού και θα λάβει έτσι μέρος στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ι. Τζεμ: Θύμισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Στην ομιλία του στην ίδια συνεδρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Τζεμ, επισήμανε ότι οι σημερινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια προσφέρουν πιο αισιόδοξες προοπτικές απ' ό,τι οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις.

Ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία μοιράστηκε παραπάνω από έξι αιώνες ιστορίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες κι αυτή η πραγματικότητα αποτελεί τη βάση των ισχυρών οικονομικών της σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, όπως και το έναυσμα για στενή πολιτική συνεργασία». Οι επενδύσεις της Τουρκίας στην περιοχή είναι ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, σήμερα, ενώ προβλέπεται ότι θα φτάσουν το 1,5 δισ., στο τέλος του 2000, τόνισε.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα επιχειρηματικά επενδυτικά ανοίγματα που έχουν αναλάβει από κοινού τουρκικές και ελληνικές εταιρίες στα Βαλκάνια, οι συνολικές τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. δολ. ως το τέλος του χρόνου, είπε, προσθέτοντας ότι το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. δολ., οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα έφθασαν στα 700 εκατ. δολ. το 1999 και προβλέπεται ότι θα φθάσουν το 2005 τα 5 δισ. δολ., ενώ πέντε τράπεζες, με 140 υποκαταστήματα, η έντονη οικοδομική δραστηριότητα και η λειτουργία εκατοντάδων άλλων επιχειρήσεων, συνθέτουν την εικόνα των τουρκικών επενδύσεων στα Βαλκάνια.

Ο κ. Τζεμ υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου επενδυτικού κλίματος στην περιοχή, καθώς εισήλθαμε από μια περίοδο πολιτικών αντιπαραθέσεων σε μια εποχή συνεργασίας, που προσφέρει στις δύο χώρες μας και στα Βαλκάνια γενικά τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι από κοινού με Ελληνες και Βουλγάρους επιχειρηματίες επισκέψεις σε συνοριακές πόλεις των Βαλκανίων.

Ο κ. Τζεμ αναφέρθηκε, ακόμη, στο θετικό ρόλο που παίζει η Πολυεθνική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης σ' αυτές τις εξελίξεις και κατέληξε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Βαλκάνια είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και ότι οι επενδύσεις αποτελούν τον κύριο παράγοντα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος στην περιοχή, με άλλα λόγια, δεν πρέπει να περιμένουμε να εξασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια στην περιοχή, πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ