Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Νέα αυτοπεποίθηση στην περιοχή», παρατηρεί ο Γ. Παπανδρέου

Ομιλία του Ελληνα ΥΠΕΞ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου East - West

Ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια στα Βαλκάνια και εγγύηση για τις επενδύσεις αποτελεί η επαναπροσέγγιση Ελλάδας -Τουρκίας, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του, που, για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, πολιτικοί ηγέτες από ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη εμφανίζονται ενωμένοι, συμμετέχοντας σε μια σημαντικότατη εκδήλωση σαν αυτή του Ινστιτούτου East West.

Τόνισε πως αυτό το γεγονός δείχνει ότι οι ηγεσίες των χωρών της περιοχής έχουν κατανοήσει την ανάγκη να ξεπεραστεί το αρνητικό παρελθόν και προχωρούν ολοταχώς σ' ένα μέλλον ευημερίας και ειρήνης.

«Πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών. Οι δημοκρατικοί θεσμοί ενισχύονται με την ανάληψη της εξουσίας από κυβερνήσεις, που εκλέγονται από τους λαούς, ενώ προχωρεί με αλματώδη βήματα η περιφερειακή συνεργασία και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη νέα στρατηγική του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα οδηγήσει την περιοχή στο δρόμο προς την ένταξή της στην ευρύτερη οικογένεια της ΕΕ. Η σκληρή δουλιά, οι μακροχρόνιες επενδύσεις και η βελτίωση των υποδομών, θα δώσουν σίγουρα σημαντικά και στέρεα αποτελέσματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «μία ειλικρινής προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής, με ενιαίες και ολοκληρωμένες μεθόδους, χωρίς προκαταλήψεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ».

«Παρατηρώ μια νέα αυτοπεποίθηση στην περιοχή», υπογράμμισε, φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία από αναπτυσσόμενη εξελίχτηκε σήμερα σε μια ανεπτυγμένη οικονομία, κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και σπουδαία επένδυση για τις επερχόμενες γενιές. «Η Ελλάδα, επισήμανε, απολαμβάνει τη μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας στην πρόσφατη ιστορία της, ενώ ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στα πρόθυρα ένταξής της στην ΟΝΕ».

«Σήμερα είναι διαμετρικά διαφορετικές οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Αντί των αντιπαραθέσεων και των πολεμικών συγκρούσεων του παρελθόντος, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι το εθνικό μας συμφέρον υπαγορεύει τη συνεργασία και την προσφορά βοήθειας προς τις γειτονικές μας χώρες. Πάνω από 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν και λειτουργούν σήμερα στα Βαλκάνια και η κυβέρνησή μας συνεργάζεται επίσης πολύ στενά με τις γειτονικές μας χώρες, προσφέροντας την εμπειρία της, στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ΕΕ», τόνισε ο Ελληνας υπουργός, φέροντας το παράδειγμα των συνεργασιών της με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και πρόσφατα την Τουρκία.

Σε σχέση με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια στην περιοχή και εγγύηση για την ασφάλεια των επενδύσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπανδρέου στα εξής:

- Στην πρόβλεψη για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 5 δισ. δολάρια το 2005.

- Στην πρόσφατη υπογραφή εννέα συμφωνιών σε τομείς όπως ο τουρισμός, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου κλπ. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα για την υπογραφή και άλλων συμφωνιών στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας στην περιοχή και προσφέρουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

- Στις κοινές ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τρίτων μερών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Ως παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη επένδυση ύψους 150 εκ. δολαρίων στη Βόρεια Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, που αφορά την Ελλάδα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

- Στη «διπλωματία των πολιτών» και τις επαφές σε μη κυβερνητικό επίπεδο. Βλέπουμε πολλές εξελίξεις σε αυτό το στάδιο, σε διμερές ελληνοτουρκικό ή σε τριμερές επίπεδο (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία), τόνισε ο κ. υπουργός.

- Στα ζητήματα ασφαλείας, τα οποία είναι κεφαλαιώδους σημασίας, τονίζοντας ότι η δημιουργία της Πολυεθνικής Δύναμης ΝΑ Ευρώπης, με έδρα τη Φιλιππούπολη, αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας στην περιοχή.

- Στο ζήτημα των μειονοτήτων. Ολο και περισσότερο οι μειονότητες μετατρέπονται σε γέφυρες συνεργασίας, κατανόησης και επικοινωνίας, ανάμεσα στις χώρες και πολύ λιγότερο σε πηγή συγκρούσεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Ολα αυτά, βέβαια, υπογράμμισε, αποτελούν μια σημαντικότατη συμβολή στη δημιουργία ενός νέου οράματος για την περιοχή στο δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ. Τρεις χώρες, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία, είναι πλέον υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι εν λόγω χώρες σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις οικονομίες τους, για να είναι σύμφωνες με τους όρους, που έχει καθορίσει η Ενωση, καθώς και προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αναφορικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η ΕΕ θα παρακολουθεί και θα προσφέρει τη συμπαράστασή της προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες άλλων χωρών της περιοχής, όπως η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Κροατία, στον τομέα ενίσχυσης των δεσμών τους με την ΕΕ.

Συνοψίζοντας, ο Ελληνας υπουργός επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνον η δέσμευση της ΕΕ. «Θα πρέπει παράλληλα με τις συνεργασίες σε διυπουργικό επίπεδο, να εξασφαλιστεί η ενίσχυση των τοπικών κυβερνήσεων. Είναι ανάγκη, παράλληλα με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που υπαγορεύονται από την εδραίωση συστημάτων οικονομικής αποκέντρωσης, να αναπτυχθεί η πολιτική αποκέντρωση των τοπικών κυβερνήσεων και δήμων και να εξαλειφθεί πλέον τελείως το κλίμα της καταπίεσης, που κυριάρχησε στην περιοχή για τόσο πολλά χρόνια».

Αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισαβόνα, τονίζοντας ότι η αποδέσμευση του ιδιωτικού τομέα, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων.

Κατέληξε, τονίζοντας ότι είναι φυσικά πολύ μεγάλες οι προκλήσεις, που βρίσκονται ενώπιόν μας στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρών και μειονοτήτων, σύντομα, ελπίζω, ακόμη και της Γιουγκοσλαβίας, καθώς βλέπουμε μια πρόοδο στην προώθηση των δημοκρατικών θεσμών, που θα φέρει το σερβικό λαό, πλησιέστερα στην Ευρώπη», είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στις τρεις συνεδρίες της ημερίδας του Ινστιτούτου East West, που κράτησε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, έλαβαν επίσης μέρος οι ηγεσίες της Αλβανίας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, οι διευθύνοντες πολλών επιχειρήσεων, που έχουν επενδύσει στην περιοχή, καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και ομοσπονδιών, από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας Βασίλης Τακάς. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο κ. Σολάνα και ο πρέσβης Κρίστοφερ Χιλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ