Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μύλος για τα λαϊκά συμφέροντα και το «σχέδιο Β»

«Αλέθει» τα αποθεματικά των Ταμείων και το δημόσιο πλούτο για να σωθούν οι τράπεζες

Ουρές σχηματίστηκαν και χτες έξω από καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ οι φήμες ότι κλείνει, έβγαλαν το απόγευμα τον κόσμο στο δρόμο
Ουρές σχηματίστηκαν και χτες έξω από καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ οι φήμες ότι κλείνει, έβγαλαν το απόγευμα τον κόσμο στο δρόμο
Στο απόγειό τους βρέθηκαν χτες τα παζάρια ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση, τους εταίρους της στην ΕΕ και τη Ρωσία, για τη διαχείριση της κρίσης, με αιχμή τους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου του Γιούρογκρουπ από την κυπριακή Βουλή.

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, που συνεδρίασε χτες το πρωί, κατέληξε σε «συμβιβαστική πρόταση» για τη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση την απόφαση του Γιούρογκρουπ, προβλέπονταν να βρεθούν από την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Το επονομαζόμενο «σχέδιο Β» της κυπριακής κυβέρνησης, περιελάμβανε σύμφωνα με πληροφορίες την υπαγωγή στο Επενδυτικό Ταμείο και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που σημαίνει εξαΰλωσή τους για να σωθούν οι τράπεζες, όπως έγινε και με το ελληνικό PSI. Σύμφωνα με διαρροές, στο Ταμείο θα εντάσσονταν ακόμα η εκκλησιαστική και κρατική περιουσία, καθώς και άλλοι, αδιευκρίνιστοι μέχρι χτες το απόγευμα, πόροι.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμενόταν χτες το απόγευμα στην Κυπριακή Βουλή, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν ότι έως αργά το απόγευμα και πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που προγραμματιζόταν για τις 8 μ.μ., η συγκεκριμένη πρόταση δεν γινόταν αποδεκτή από την ΕΕ, η οποία επέμενε στην επιβολή τέλους επί των καταθέσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες «προς όλες τις προσφερόμενες κατευθύνσεις» και πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την εξεύρεση λύσης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η απόφαση των πολιτικών αρχηγών για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υποστήριξε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει «πρόγραμμα στήριξης» της κυπριακής οικονομίας. Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επανέλαβε την πρόταση για αναζήτηση λύσης εκτός των πλαισίων της τρόικας, χαιρετίζοντας ως μικρό βήμα τη συμφωνία για το Επενδυτικό Ταμείο που συμφωνήθηκε. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, για «ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα», όπως είπε, ζητώντας αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται και σήμερα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται νομοσχέδια για τον περιορισμό εξαγωγής κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, που θα απειλήσουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, με την έλλειψη ρευστού να είναι ήδη αισθητή και στην αγορά.

Συνεχίζονται τα παζάρια στη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, παρέμεναν και χτες στη Μόσχα, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες, για «ρωσική βοήθεια», παράλληλα με την εξέλιξη της Συνόδου Ρωσίας - ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα και όχι σε ένα νέο δάνειο.

Ο Μιχ. Σαρρής εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος λέγοντας ότι η χτεσινή νύχτα αναμενόταν μακρά, στη Μόσχα, λέγοντας ότι υπάρχει θέληση από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει και ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά. Στο τραπέζι «έπεσαν» και τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου σαν αντάλλαγμα προς την όποια ρώσικη «βοήθεια», με τη Ρωσία να σκληραίνει τη στάση της και τον Ντ. Μεντβέντεφ να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, καθώς «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία».

Χτες εξάλλου, η ρωσική τράπεζα VTB ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο, καθώς οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και χρειάζονται εξυγίανση με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. Εκλεισε έτσι άλλο ένα κεφάλαιο της «εναλλακτικής χρηματοδότησης» από τη Ρωσία, όπως προβλεπόταν στο «σχέδιο Β» της κυπριακής κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που απείλησε ανοιχτά τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε δηλώσεις του στη Μόσχα, ανέφερε ότι «έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας», στην υπόθεση της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Γιούρογκρουπ» και η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι «ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ενημερώθηκαν».

Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, από την πλευρά του, απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν τα συμφέροντα της Μόσχας ζημιωθούν από τις εξελίξεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια «είναι λόγος για να επανεξετασθεί το ευρώ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλέκεται κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών(2013-08-24 00:00:00.0)
Μύλος για τα λαϊκά συμφέροντα και το «σχέδιο Β»(2013-03-22 00:00:00.0)
Χρεοκοπούν το λαό είτε με «σχέδιο Α», είτε με «σχέδιο Β»(2013-03-21 00:00:00.0)
Φουντώνει η κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης(2013-03-20 00:00:00.0)
Συμμέτοχοι στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου(2013-03-15 00:00:00.0)
Στη Μόσχα ο Δημήτρης Χριστόφιας(2008-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ