Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Οι «νέες» συνθήκες εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις, στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, μόνο νέες δεν είναι. Δε θα ήταν υπερβολή να τις χαρακτηρίσουμε «μεσαιωνικές». Κάτω από αυτή την πραγματικότητα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο σωματείο τους για την ισχυροποίησή του σε ταξική κατεύθυνση. Κι έχουν λόγους να πιστεύουν πως μπορούν να τα βάλουν με τους ξενοδόχους.

Μετά την πρόσφατη κινητοποίηση στο «Ακτί Μεσογγί», το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Κέρκυρας, όπου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαίτησαν την καταβολή δεδουλευμένων, 8ωρο - 5ήμερο, να σταματήσει η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία από διεύθυνση και προϊσταμένους, άνοιξε μία νέα σελίδα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του νησιού. Η κινητοποίηση ήταν το ξέσπασμα των εργαζομένων σε ένα νησί, όπου η εκμετάλλευση στα ξενοδοχεία «τσακίζει κόκαλα». Τα προβλήματα του «Μεσογγί» δεν είναι ούτε μεμονωμένη περίπτωση ούτε κάτι το καινούριο για το νησί.

Η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα εργάζονται από τον Απρίλη - Μάη έως το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη. Το χειμώνα βγαίνουν στην ανεργία και κατά κύριο λόγο έχουν ως συμπληρωματικό εισόδημα την ελαιοκαλλιέργεια, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται και καταστρέφεται εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και ρίχνει τις τιμές, κάνοντας ασύμφορη την αγροτική απασχόληση.

Κι όμως. Παρά το φόβο που σπέρνει η εργοδοσία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους με την απειλή της απόλυσης ή της μη επαναπρόσληψης, το κίνημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού μετράει «νίκες», ύστερα από παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ και τις κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, τον Ιούνη του 2002, στα πλαίσια πανελλαδικής απεργίας, οι καμαριέρες στο «Regency» συμμετείχαν μαζικά σε κινητοποίηση με αιτήματα μισθολογικά και κατά της ελαστικοποίησης των ωραρίων. Αυτή η κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι παρεμβάσεις στη συνέχεια της παράταξης, σε περιπτώσεις που επανεμφανίζονται προβλήματα, να διορθώνουν την κατάσταση.

Το Φλεβάρη του 2002 η «Αγωνιστική Πορεία», η παράταξη που συσπειρώνει τις ταξικές δυνάμεις στο σωματείο, κινητοποιείται για την αύξηση του προσωπικού σε ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ. Πετυχαίνει να προσλαμβάνεται έκτακτο προσωπικό στον ΟΑΕΔ σε περιόδους αιχμής και να πυκνώσουν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ. Τον Απρίλη του 2003, η «Αγωνιστική Πορεία» κάνει διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο «Marbella» κατά της ανασφάλιστης εργασίας το μήνα Απρίλη, όπως συνηθίζεται, και απαιτεί να γίνουν προσλήψεις.

Μέσα στον ίδιο μήνα, οι προσλήψεις αυξάνονται κατά πολύ σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς (200 το 2002, 1.800 το 2003 και 1.600 το 2004).

Επίσης, τον Ιούνη του 2002 ύστερα από στάση εργασίας στο «Mira Mare» που κάνουν οι καμαριέρες κατά του αυταρχισμού και των περικοπών στη μισθοδοσία, η εργοδοσία αλλάζει «συμπεριφορά».

Τέλος, τον Αύγουστο που μας πέρασε, μετά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στο «Messonghi», πληρώθηκαν δεδουλευμένα που χρωστούσε η επιχείρηση.

Τα 'χουν «πλακάκια» με την εργοδοσία

Οι κατακτήσεις, όμως, που υπάρχουν κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων δεν μπορούν να κρύψουν την κατάσταση που επικρατεί στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το μεγαλύτερο σωματείο στο νησί με πάνω από 2. 000 εγγεγραμμένα μέλη.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου, δηλαδή η παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα» (5 από τις 9 έδρες), που έχει τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ (υπενθυμίζουμε ότι στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, η πλειοψηφία συγκροτείται από την κοινή παράταξη των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), δηλώνει κατά των κινητοποιήσεων, «συνεργάζεται» με την εργοδοσία, φέρνει εμπόδια στην κλιμάκωση του αγώνα. Είναι το «αγαπημένο παιδί» των ξενοδόχων και των πολιτευτάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και προϊσταμένων και διευθυντών.

Η «Αγωνιστική Πορεία» σημειώνει πως η ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών είναι στο χέρι των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Να μαζικοποιήσουν και να δυναμώσουν το σωματείο τους σε ταξική, ενωτική, αγωνιστική κατεύθυνση, στηρίζοντας τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την «Αγωνιστική Πορεία», που ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες (π.χ. «Ακτί Μεσογγί»). Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι το Σωματείο. Ενα σωματείο μαζικό το οποίο με άλλους συσχετισμούς, λειτουργώντας στα πλαίσια της δράσης του ΠΑΜΕ μπορεί να γίνει το όπλο τους, η γροθιά που μπορεί να φέρει το θετικό αποτέλεσμα. Η «Αγωνιστική Πορεία» και το ΠΑΜΕ τους καλούν να παλέψουν για:

  • Αμεση εξόφληση όλων των μισθολογικών εκκρεμοτήτων
  • Επανεξέταση των μισθοδοσιών με τις απαραίτητες διορθώσεις σε επιδόματα, σύμφωνα με τη ΣΣΕ καθώς και τα δεδουλευμένα ρεπό και υπερωρίες που δεν έχουν εξοφληθεί
  • Καταβολή των αναδρομικών που προέρχονται από τη φετινή αύξηση της ΣΣΕ
  • Εφαρμογή του 8ωρου, 5μέρου
  • Τήρηση της ημίωρης ανάπαυσης για φαγητό, σύμφωνα με τη ΣΣΕ
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας
  • Να σταματήσει η τρομοκρατία
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας
  • Δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κάθε τόπο δουλιάς

Σ' αυτόν τον αγώνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι. Ηδη, και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο «Μεσογγί» την έμπρακτη αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Εργαζομένων στην ΑΝΕΔΚ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org