Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μαθητευόμενος πράκτορας

Μετά το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκρην «Ο ήσυχος αμερικάνος», οι εκδόσεις «Πόλις» προχώρησαν στην έκδοση του εκπληκτικού βιβλίου του Αγγλου συγγραφέα «Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα», που το είχαμε διαβάσει στα νιάτα μας και το είχαμε δει στην εφηβεία μας και σε θερινό κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον αλησμόνητο Αλεκ Γκίνες.

Αλήθεια, ποιος όμως είναι ο «άνθρωπός» τους στην Αβάνα και ποιοι είναι αυτοί που τον θεωρούν δικό τους;

Είναι ένας ο σαρανταπεντάχρονος Τζιμ Ουέρμολντ, ένας αντιπρόσωπος ηλεκτρικών ειδών που μεγαλώνει μονάχος τη χαρισματική αλλά σπάταλη κόρη του στην Κούβα (η γυναίκα του τους έχει εγκαταλείψει) και ο οποίος προσπαθεί να τα φέρει βόλτα σε μια πόλη διεφθαρμένη, ηδονική και πολύ φτωχή. Ποιος, λοιπόν, να ενδιαφέρεται εκείνη την εποχή, λίγο πριν εισέλθει ο Φιντέλ Κάστρο στην πρωτεύουσα, για ηλεκτρικές σκούπες; Αυτή είναι η καθημερινή αγωνία του ήρωά μας. Ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένει, μπαίνει μέσα στην έκθεσή του ένας κομψός Βρετανός και ο καημένος ο ήρωάς μας αναφωνεί γεμάτος ελπίδα: Επιτέλους ένας πελάτης. Ο πελάτης όμως δεν ενδιαφέρεται για ηλεκτρικές σκούπες, ενδιαφέρεται για άλλα σκοτεινά και πολύ πιο περίπλοκα πράγματα.

Για στρατολογίες! Ανάγκα και θεοί πείθονται. Χωρίς καλά καλά να συνειδητοποιήσει περί τίνος πρόκειται, ο Τζιμ εντάσσεται στο δίκτυο των Μυστικών Υπηρεσιών της πατρίδας του. Γίνεται ο «πολύτιμος» άνθρωπός τους στην Αβάνα, που χρεώνεται να τους δίνει λεπτομερείς αναφορές τις οποίες, φυσικά, θα τις βγάζει από το κεφάλι του. Η έλλειψη χρημάτων ωθεί τον μαθητευόμενο κατάσκοπο να επινοήσει και να ...στήσει ένα ολόκληρο δίκτυο πρακτόρων... Συναρπαστική πλοκή, απολαυστικοί διάλογοι, ενδιαφέροντες χαρακτήρες με φόντο την ηδονική αλλά εξαθλιωμένη Αβάνα, που σε λίγο θα βρει την ελευθερία της, συνθέτουν αυτή την εξαιρετική πρωτότυπη ιστορία. Αναμειγνύοντας το δράμα και την κωμωδία, ο Γκράχαμ Γκρην γράφει ένα σπαρταριστικό μυθιστόρημα που σατιρίζει τον κόσμο της αγγλικής κατασκοπίας. Το βιβλίο αυτό στάθηκε αφορμή, για να εμπνευστεί ο Τζων Λε Καρέ το δικό ανάλογο μυθιστόρημα «Ο ράφτης του Παναμά».

Ο Γκράχαμ Γκρην γεννήθηκε στην Αγγλία το 1904 και πέθανε στην Ελβετία το 1991. Θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους μυθιστοριογράφους. Στρατευμένος πολιτικά στην αριστερά, ο Γκρην δάνεισε στους ήρωές του στοιχεία από τη δική του προσωπικότητα: Χιούμορ, ανάγκη εκπατρισμού, ηθικά διλήμματα, άγχος, αλλά και ελπίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(3/1/2024)
ΑΤΙΤΛΟ(10/11/2007)
Μια εκπληκτική ιστορία(24/10/2004)
«Ο ήσυχος Αμερικανός»(9/2/2003)
Τεχνάσματα ...(19/3/2000)
Το "σοκ" των αδελφών(17/5/1997)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ