Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η χλιδή της βιτρίνας δεν μπορεί να κρύψει την άγρια εκμετάλλευση

Χώροι, όπου έχουν καταργηθεί το 8ωρο και το 5ήμερο. Εργάτες, που δεν πληρώνονται υπερωρίες, δεδουλευμένα ρεπό. Καθυστερήσεις σε δουλεμένους μισθούς. Περικοπές σε μισθούς, σε επιδόματα (σχολής, προϋπηρεσίας, ανθυγιεινά), σε αναδρομικά αυξήσεων που προκύπτουν από τις συλλογικές συμβάσεις. Ανύπαρκτες οι καταστάσεις των ρεπό. Δεν αναρτώνται καν οι καταστάσεις προσωπικού στους χώρους εργασίας. Δε δίνεται ούτε κι αυτή η νόμιμη κατάσταση πληρωμής. Στους μήνες αιχμής, κανένας δεν παίρνει το ρεπό του, σε αντίθεση με τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες της σεζόν, που δίνονται μαζεμένα. Γεγονός είναι επίσης οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις, έξω και κάτω από τα οριζόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμα χειρότερα, αλλοδαποί εργαζόμενοι χωρίς καμία σύμβαση. Ολα αυτά μέσα σ' ένα πλαίσιο, όπου βασιλεύουν η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία.

Αυτή είναι η Κέρκυρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της βιτρίνας του «τουριστικού προορισμού».

Η κατάσταση στα δεκάδες ξενοδοχεία του νησιού είναι τραγική. Αρκεί να επισκεφτεί κάποιος τους χώρους αυτούς και να κουβεντιάσει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, για να καταλάβει ότι σ' αυτό το νησί οι ξενοδόχοι νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στην εποχή του «Libro d Oro» και των «σαγράδων». Με όπλο την τρομοκρατία και πατώντας στην ανάγκη του σύγχρονου εργαζόμενου για μόνιμη εργασία, προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις αδηφάγες ορέξεις τους, καταπατώντας στοιχειώδη δικαιώματα και εξαπολύοντας απειλές. Που κάνουν σμπαράλια τον άνθρωπο που έχει ανάγκη κι αυτό ακόμα το ένα μεροκάματο.

Να θυμίσουμε την περίπτωση ξενοδοχοϋπαλλήλου, που «βούτηξε στο κενό» από μπαλκόνι του «Κορφού Παλλάς» και ακόμα την πιο πρόσφατη περίπτωση ενός άλλου ξενοδοχοϋπαλλήλου, που δούλευε στο «Ακτή Μεσογγή» κι έπαθε ψυχολογικό σοκ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας; Και οι δύο, προηγουμένως, είχαν δεχτεί μεγάλη πίεση έως και απειλές για απόλυση. Και όσο και αν δεν μπορεί να αποδειχτεί με στοιχεία η σχέση των απειλών με το «φουντάρισμα στο κενό» ή το ψυχολογικό σοκ, είναι κοινό μυστικό πως οι πιέσεις φέρνουν και απόγνωση.

Δεν έλειψε και η «περίπτωση» ξυλοδαρμού συνδικαλιστή από «μπράβο» ξενοδοχείου, γιατί θέλησε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους...

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας δεν είναι κάτι ξέχωρο από τα αντίστοιχα σε όλο τον κλάδο. Απότοκα όλα της αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει η ΝΔ. Μιας πολιτικής, η οποία, στη βάση της διασφάλισης της περίφημης «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, έχει εξασφαλισμένη τη συμφωνία και των δυνάμεων του ΣΥΝ.

Ενα αποκούμπι ως προς τις διασφαλίσεις τους είχαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία: Το Ταμείο τους, το ΤΑΞΥ. Κι αυτό, όμως, σημαδεύεται από τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού των ειδικοτήτων που έχουν άμεση ανάγκη κάθε χειμώνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, δηλαδή ορθοπεδικών, οφθαλμιάτρων, ακτινολόγων, φυσιοθεραπευτών, οδοντιάτρων. Τώρα προκύπτει και νέο πρόβλημα με την προωθούμενη ενοποίηση του Ταμείου τους με το ΙΚΑ, σχεδιασμός που δεν τους βρίσκει σύμφωνους.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ