Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατοκρατούμενη χώρα η Ελλάδα
  • Είκοσι μέρες θα διαρκέσει η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix 2000», την οποία οργανώνει το στρατηγείο του Τυρνάβου
  • Τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας θα βρίσκονται, «επί ποδός πολέμου», στην Ελλάδα
  •  Για πρώτη φορά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα σταθμεύσουν σε ελληνικά αεροδρόμια, ενώ το ΝΑΤΟ ζητάει να δεσμευτούν για την άσκηση τριπλάσιες, σε σύγκριση με άλλες φορές, περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου

Στις 22 Μάη θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιούνη η μεγάλης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νότια Ευρώπη, με την επωνυμία « Dynamic Mix 2000». Η άσκηση, ο βασικός κορμός της οποίας θα διεξαχθεί στον ελλαδικό χώρο, γίνεται για πρώτη φορά με την ευθύνη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου του Τυρνάβου και περιλαμβάνει συνδυασμένες επιχειρήσεις Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, ενώ συμμαχικές δυνάμεις θα αποβιβαστούν στην Κυπαρισσία και στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το σενάριο της άσκησης σχετίζεται με νέες πιθανές αναφλέξεις και εχθροπραξίες στα Βαλκάνια ή αφορά σε άλλες συμμαχικές στοχεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρασίας.

Πάντως, επί 20 μέρες, που θα διαρκέσει η άσκηση, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «στρατοκρατούμενη χώρα», καθώς τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις από τις συμμαχικές χώρες θα βρίσκονται «επί ποδός πολέμου», στο έδαφος, στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο της. Μάλιστα, για τη διεξαγωγή της άσκησης, το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει τη δέσμευση τριπλάσιων, σε σύγκριση με άλλες φορές, περιοχών του ελληνικού εναέριου χώρου, γεγονός που, εκτός των άλλων, προκαλεί ανησυχίες για πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών.

Ιδιαίτερα θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι στα πλαίσια της άσκησης, για πρώτη φορά θα σταθμεύσουν στη χώρα μας - και συγκεκριμένα στα αεροδρόμια Λάρισας και Αγχιάλου - αεροπορικά τμήματα της Τουρκίας, τα οποία θα πραγματοποιούν κοινές πτήσεις με ελληνικά κι άλλα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, στον ελληνικό εναέριο χώρο. Βεβαίως, αυτό δεν είναι πλέον και τόσο περίεργο, καθώς η «νέα πολιτική» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά και στην παρουσία πολεμικών αεροσκαφών της πρώην «εχθρού», αλλά νυν και αεί συμμάχου γείτονος χώρας. Ομως, εν πάση περιπτώσει, ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί ότι, παρά τη λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση σε επίπεδο κυβερνήσεων των δυο χωρών, παραμένει το γεγονός πως η Τουρκία εξακολουθεί να έχει και να διακηρύσσει βλέψεις σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Απ' αυτή την άποψη η παρουσία των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο - πρώτον ως απόρροια των συμμαχικών υποχρεώσεων της χώρας μας και δεύτερον ως αποτέλεσμα της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», που, εν πολλοίς, επέβαλε το ΝΑΤΟ - προκαλεί τα πατριωτικά αισθήματα του λαού μας, που δεν ξεχνάει ότι η μισή Κύπρος βρίσκεται ακόμα υπό τουρκική κατοχή, δε λησμονεί τη νύχτα των Ιμίων και τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν τότε και εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν και δεν είναι διατεθειμένος ν' αποδεχτεί και τη διχοτόμηση του Αιγαίου, που προωθείται μέσω της νέας δομής και λειτουργίας του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πάνω από το Αιγαίο(2021-04-08 00:00:00.0)
Με Ελληνα διοικητή (!) οι τουρκικές παραβιάσεις(2004-11-05 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ έχει διχοτομήσει το Αιγαίο(2002-09-13 00:00:00.0)
Και τουρκική εισβολή μέσω ΝΑΤΟ(2000-05-04 00:00:00.0)
«Μπήκαν στη χώρα οι εχθροί»(2000-04-29 00:00:00.0)
Προάγγελοι εκτέλεσης του εγκλήματος(1999-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ