Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενότητα στον αγώνα

Αντίσταση γιατί και μαζί με ποιον; Λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά και ύστερα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το ερώτημα προβάλλει επιτακτικά για άλλη μια φορά, παρ' όλο που η απάντησή του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Είναι μάλλον εύκολη, γιατί τα μέτωπα έχουν ανοίξει εδώ και καιρό και οι συσχετισμοί έχουν κατασταλάξει. Ασφαλιστικό, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ειρήνη και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αυτά προτάσσουν οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στην Πρωτομαγιά και με βάση αυτά καλούν στον ταξικό, αγωνιστικό γιορτασμό της. Το κάλεσμα αφορά όλους, τον εργάτη και τον υπάλληλο, τον άνεργο, το νέο και τον συνταξιούχο, καθώς όλοι αυτοί σε όλη τη χώρα, είναι οι αποδέκτες των συνεπειών μιας βαθιά ταξικής, αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Μιας πολιτικής που εξυπηρετεί καθοριστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, έχει στόχο ύπαρξης την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος της εργατικής τάξης, στοιχειοθετεί το - εχθρικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων - μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, εκείνες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις με ξεκάθαρους, ταξικούς, στόχους δεν μπορεί παρά να εναντιωθούν σε αυτό το μέτωπο. Να αντιτάξουν την ισχυρή άρνηση των εργαζομένων στην αφαίρεση των κατακτήσεών τους, να πιστοποιήσουν με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη, θα συναντήσει αντίσταση, εργαζόμενους στο δρόμο, διεκδικήσεις που όχι μόνο θα τον σταματήσουν αλλά και θα τον ακυρώσουν. Από τα πράγματα λοιπόν και με μεγαλύτερη βιάση μπαίνει σήμερα το ζήτημα της επιλογής της γραμμής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, ακολουθούν τη γραμμή του αγώνα, της ανυπακοής και της αντίστασης στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, την κυβέρνηση και την ολιγαρχία, αποζητώντας ρήξη με τις επιταγές της ΟΝΕ και της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης. Πάνω σε αυτή τη βάση τοποθετείται η υπόθεση της ενότητας για τις ταξικές δυνάμεις.

Από την άλλη, υπάρχει η γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού και της αναξιοπιστίας. Η λογική που υποτάσσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τα υφιστάμενα δικαιώματά τους, στις συνθήκες που επιβάλλει η ΟΝΕ. Η θέση που υπηρετούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, για ανταλλαγή απόψεων αντί αγώνα, «κοινωνικό διάλογο», συνδιαλλαγή μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» και ενεργητική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Οι δυνάμεις αυτές αναζητούν με τη σειρά τους την «ενότητα» δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά πάνω σε αυτές τις βάσεις και με τελικό ζητούμενο την κοινωνική και «εργασιακή ειρήνη». Είναι λοιπόν εύκολη η απάντηση στο ερώτημα γιατί και μαζί με ποιον. Με τις δυνάμεις της αντίστασης, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Για μια ενότητα που θα εξυπηρετεί, θα πηγαίνει μπροστά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και όχι για μια «ενότητα» στην υποχώρηση και στην ταξική συνεργασία. Για αλλαγές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τέτοιες που θα το βγάλουν από το σημερινό τέλμα του, την εγκληματική αδράνεια που «υποθηκεύει» το μέλλον της εργατικής τάξης. Με τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τη μαχητική δράση και τον ταξικό προσανατολισμό τους, με την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος των εκπροσώπων των μονοπωλίων μέσα στην εργατική τάξη. Σ' αυτή τη ρότα βρίσκονται τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα συντονιστικά αγώνα που προετοιμάζουν την ταξική τους απάντηση με τις συγκεντρώσεις στις 7 Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την ταξική σφραγίδα του ΠΑΜΕ ο φετινός γιορτασμός(2008-05-02 00:00:00.0)
Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση(2004-04-14 00:00:00.0)
Μαζικό «παρών» στο μετερίζι της ταξικής ενότητας(2002-05-02 00:00:00.0)
Και ήταν μόνο η αρχή αυτή η Πρωτομαγιά(1999-05-04 00:00:00.0)
Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ(1997-05-02 00:00:00.0)
Δρόμος αντίστασης(1997-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ