Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1870: Η γέννηση του Β. Ι. Λένιν

Ο Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία μιλάει στους στρατιώτες που φεύγουν για το μέτωπο. 25 Μάη 1919
Ο Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία μιλάει στους στρατιώτες που φεύγουν για το μέτωπο. 25 Μάη 1919
Σαν σήμερα, πριν 130 χρόνια, γεννήθηκε μια προσωπικότητα που έμελλε να συνδέσει το όνομά της με το πιο μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, αυτό είναι το πραγματικό όνομα του Λένιν, είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής στις 22 Απρίλη 1870, στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα.

To όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη, μαζί με τον Μαρξ και τον Ενγκελς και δίκαια θεωρείται ένας από τους τρεις θεμελιωτές της επαναστατικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης. Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού, της εποχής των σοσιαλιστικών επαναστάσεων για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό για την οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Στα έργα του, ο Λένιν ανέπτυξε και συγκεκριμενοποίησε παραπέρα όλα τα συστατικά μέρη του μαρξισμού - τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό. Οι θεωρητικές επεξεργασίες του για τον ιμπεριαλισμό, σαν ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, για το κόμμα νέου τύπου, σε διάκριση από τα οπορτουνιστικά της Δεύτερης Διεθνούς, η στρατηγική και η τακτική για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου, για τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά και με όλους τους εργαζόμενους, για το εθνικό και το αγροτικό ζήτημα, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, έχουν διεθνή σημασία, ως ισχυρά όπλα για την ταξική πάλη της παγκόσμιας εργατικής τάξης στις σύγχρονες συνθήκες.

Ο Λένιν είναι, επίσης, ταυτισμένος με την επαναστατική πρακτική στην εποχή του ιμπεριαλισμού, σπουδαίο, επίσης, ζήτημα και διαλεκτικά δεμένο με τη θεωρία, προκειμένου η εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της να επιτελούν το ιστορικό έργο, του περάσματος των κοινωνιών από τα εκμεταλλευτικά συστήματα στην αταξική κοινωνία, από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.

Αυτό το έργο, που δίκαια πήρε τη θέση του στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, για την παγκόσμια νίκη του κομμουνισμού, είναι ολοζώντανο και επίκαιρο, φωτεινός οδηγός για δράση στις σύγχρονες συνθήκες, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ως το οριστικό πέρασμα του καπιταλισμού στο παρελθόν της ιστορίας. Το δικό μας μέλλον θα 'ρθει στα σίγουρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org