Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η εκδήλωση στο «Γεντί Κουλέ»

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί, θα επιχειρήσει να αναδείξει το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα ως το μόνο δρόμο για τη πρόοδο της ανθρωπότητας

Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Μέσα από μια επίκαιρη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο «Γεντί Κουλέ» και καταγράφει τη διαχρονικά πανομοιότυπη αντιμετώπιση των αντιστασιακών ανθρώπων από την κάθε φορά κυρίαρχη τάξη και τους μηχανισμούς της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επιχειρεί να αναδείξει το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης ως το μόνο δρόμο για την πρόοδο της κοινωνίας.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, τον Απρίλη του '67, η ΚΟΘ του ΚΚΕ θέλει να προβάλει τα δεινά που έχει επιφέρει στον τόπο η πολιτική των εθελόδουλων κυβερνήσεων στην αμερικάνικη κυριαρχία και την ανειρήνευτη πάλη του λαού μας ενάντια στο φασισμό, στην εθνική υποτέλεια και τη μοιρολατρία. Ειδικά σήμερα, 33 χρόνια μετά, δείγματα της ίδιας εξάρτησης παρακολουθεί καθημερινά ο λαός της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Με τη διέλευση των φονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, την παραχώρηση του λιμανιού της πόλης και όλων των υποδομών, στη διάθεση των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών που ξαναματώνουν τα Βαλκάνια προκειμένου να χορτάσουν την ακόρεστη δίψα τους για κέρδος.

Τόπος τέλεσης της εκδήλωσης οι φυλακές του Επταπυργίου. Ενα από τα κολαστήρια της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, όπου χιλιάδες αγωνιστές βασανίστηκαν και εκατοντάδες εκτελέστηκαν επειδή ύψωσαν ανάστημα στην αμερικανοκρατία. Ηδη μέσα από μια πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια της ΚΟΘ του ΚΚΕ έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 700 βιογραφικά εκτελεσμένων στον μαρτυρικό αυτό τόπο.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα είναι ένα Θεατρικό, επενδυμένο με μουσική, που θα παρουσιάσουν 7 γνωστοί ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης. Αποσπάσματα έργων που περιγράφουν μορφές της παγκόσμιας ιστορίας οι οποίες σύρθηκαν σε δίκες επειδή υπερασπίστηκαν το δίκιο, αντιστάθηκαν στην υποδούλωση και την εξάρτηση από τους ισχυρούς της κάθε εποχής. «Ιδιο το κατηγορητήριο, συγκεκριμένοι οι κατήγοροι στο πέρασμα των αιώνων. Από τον Προμηθέα μέχρι τον Μπελογιάννη, από τους Ζηλωτές μέχρι τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο. Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την επανάσταση του 1821. Γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας που ζωντανεύουν για να θυμηθούν οι παλιοί αλλά κυρίως να γνωρίσουν οι νέοι. Γι' αυτό και η ΚΟΘ του ΚΚΕ, καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης, όλους τους πατριώτες, δημοκράτες, να αποτίσουν με την παρουσία τους φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να υπερασπίσουν το δίκιο, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του λαού μας και της χώρας μας», δηλώνει η Σ. Μωυσίδου, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Μέσα από αποσπάσματα κειμένων που θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί Ρ. Παντελίδου, Α. Σιταρίδου, Ε. Μακίσογλου, Θ. Παπαδημητρίου, Θ. Κεραμίδας, Κ. Χαλκιάς, Π. Τεκνετζίδης, θα αναβιώσουν στιγμές κορυφαίας αντιστασιακής δράσης, εκεί έξω από την είσοδο του κολαστηρίου του «Γεντί Κουλέ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ