Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοκορομαχίας συνέχεια
  • Συνέντευξη Τύπου για τις καταγγελίες της ΝΔ περί νοθείας των εκλογών έδωσε χτες η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου
  • Σε διάλογο, είπε, θα θέσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Με φόντο τη δίψα για εξουσία εξακολουθούν τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα να αντιμάχονται για το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν είναι γνωστό πως τα ποσοστά που έλαβαν στις εκλογές της 9ης Απρίλη προέρχονται και από την κλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού, σε όφελός τους. Μια κλοπή που εγγυάται το ισχύον εκλογικό σύστημα, για την αλλαγή του οποίου θα ξεκινήσει, άγνωστο πότε, διάλογος.

Αυτό είπε χτες η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου - σε συνέντευξη Τύπου για τις κατηγορίες της ΝΔ περί νοθείας των βουλευτικών εκλογών - διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν απάντησε με ποιο εκλογικό σύστημα θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, λέγοντας πως όταν η υπουργός Εσωτερικών θεωρήσει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις, θα θέσει το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε δημόσιο διάλογο.

Η Β. Παπανδρέου καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, επειδή - είπε - με την ανοχή ή την καθοδήγησή του συντηρούνται οι καταγγελίες για νοθεία. Ο Δ. Ρέππας μίλησε για «ένοχη σιωπή της ΝΔ» και κάλεσε τους κύκλους εκείνους που συντηρούν αυτές τις καταγγελίες να συναισθανθούν το χρέος τους.

Αναφερόμενη στις καταγγελίες της ΝΔ πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον αριθμό του εκλογικού σώματος που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών (8.976.135 ψηφοφόροι) και σ' αυτόν που προέκυψε από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα Πρωτοδικεία (9.277.277), η υπουργός είπε πως οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: Οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι είναι εγγεγραμμένοι και σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και στους βασικούς. Η ψηφοφορία στους συνοικισμούς γίνεται με βάση τους ενιαίους εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή κοινότητας όπου ανήκουν, με αποτέλεσμα σε κάθε συνοικισμό να εμφανίζονται ως εγγεγραμμένοι τόσοι όσοι το σύνολο των εκλογέων του δήμου. Στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνονται και οι Ελληνες του εξωτερικού που δεν απογράφονται.

Διαφορά 373 ψήφων υπάρχει επίσης ανάμεσα στα αποτελέσματα της ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και των Πρωτοδικείων. Η ΔΕΛΤΑ έδωσε 7.027.007 ψηφίσαντες, ενώ τα Πρωτοδικεία 7.026.634, κάτι που - σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΛΤΑ, Α. Δριμιώτη - οφείλεται σε λάθος μετάδοση των αποτελεσμάτων από τους υπαλλήλους των Νομαρχιών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, η Β. Παπανδρέου αρνήθηκε τις καταγγελίες για αθρόες ελληνοποιήσεις ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι ψήφισαν όσοι είχαν πάρει την ελληνική ιθαγένεια και υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 31 Μάρτη 1999. Παραδέχτηκε ότι το '96 σημειώθηκαν κρούσματα παράνομων ελληνοποιήσεων, κάτι που «φόρτωσε» στις νομαρχίες, βγάζοντας λάδι τον πολιτικό τους προϊστάμενο, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ