Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Μπερδέματα...

Η σύναξη της αντιπολίτευσης του Μιλόσεβιτς στο Καβούρι έγινε αφορμή να μην ξεχωρίζουν ποιοι είναι οι Ελληνες και ποιοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες

Οι αχυράνθρωποι των Αμερικανών τα έκαναν χτες «θάλασσα», καθώς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποστολή που τους είχε ανατεθεί. «Εργο» τους, όπως φαίνεται, ήταν να οργανώσουν στην Αθήνα μια συνεδρίαση των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Σλ. Μιλόσεβιτς και ταυτόχρονα να προσδώσουν σε αυτή τη συνεδρίαση «κύρος» με την παρουσία υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η προσπάθεια, αν και επιτυχής ως προς το πρώτο της σκέλος, τελικά απέτυχε. Η ελληνική κυβέρνηση, ή τουλάχιστον κάποιο τμήμα της - αφού χτες ο Δ.Ρέππας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ελληνική ανάμειξη με τη συνεδρίαση - κατόρθωσε να συγκεντρώσει τη «σερβική αντιπολίτευση» συμπεριλαμβανομένου και του «διεκδικητή του θρόνου της Σερβίας» Αλεξάντερ Καραγιώργιεβιτς. Οι εργασίες της συνεδρίασης ξεκίνησαν χτες με την παρουσία του Αλεξ Ρόντου, «ειδικού συμβούλου» του υπουργού Εξωτερικών Γ.παπανδρέου και «υπεύθυνου» για τις δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανισμών και οργανώσεων. Ο Α.Ρόντος δεν αρκέστηκε μόνο να παραστεί, αλλά προσφώνησε τον Αλεξάντερ Καραγιώργιεβιτς «μεγαλειότατο» και πληροφόρησε τους συνέδρους ότι ο υπουργός θα τιμήσει με την παρουσία του τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου, προκειμένου να αντιληφθεί από πρώτο χέρι την κατάσταση. Ο σύμβουλος του υπουργού, προχώρησε και σε «αξιολογικές κρίσεις», λέγοντας πως «στην Ελλάδα ελπίζουμε ότι αυτοί που εξουσιάζουν τη χώρα σας (σ.σ. δηλαδή η νόμιμα εκλεγμένη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση) θα αντιληφθούν, τελικά πως η πολιτική τους έχει οδηγήσει τη χώρα σας στην απομόνωση».

Ολα αυτά μπορεί να ικανοποίησαν τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, που επισκέφτηκε τη συνεδρίαση σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για το Κόσσοβο Τζ. Ντόμπινς, αλλά τελικά δημιούργησαν «πρόβλημα» στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα, μάλιστα, δε φαίνεται να ήταν η ατυχής προσφώνηση του Αλ. Ρόντου προς τον Καραγιώργιεβιτς, αλλά τα όσα είπε ο ειδικός σύμβουλος του Κλίντον για το Κόσσοβο, σε Ελληνες δημοσιογράφους. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τζ. Ντόμπινς είπε πως ο Αλεξ Ρόντος τον είχε πληροφορήσει προ βδομάδων για τη συνάθροιση της σερβικής αντιπολίτευσης και του είχε πει πως θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τους συναντήσει στην Αθήνα και να τους γνωρίσει.

Δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση

Τελικά, επειδή αυτές τις μέρες γίνεται πολύς λόγος για τους συμβούλους και το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλεξ Ρόντος έθεσε στη διάθεση του υπουργού Εξωτερικών την παραίτησή του. Η παραίτηση, τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τον Γ.Παπανδρέου.

Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών δε θα παραστεί στις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου και δε θα δεχτεί το σύνολο των εκπροσώπων της σερβικής αντιπολίτευσης, όπως είχε πληροφορήσει τους συνέδρους ο Ν.Μπερνς, αλλά θα συναντηθεί στο υπουργείο μόνο με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ