Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εκλέχτηκε χτες το νέο προεδρείο
  • Ξανά πρόεδρος ο Απόστολος Κακλαμάνης
  • Πέμπτος αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Κοσιώνης

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν χτες στη Βουλή οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προεδρείου του Σώματος, με την επανεκλογή του Απόστολου Κακλαμάνη στη θέση του προέδρου της Βουλής, αλλά και των 5 αντιπροέδρων. Επίσης διενεργήθηκαν οι ψηφοφορίες για την εκλογή γραμματέων και κοσμητόρων. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το ΚΚΕ εκλέγει τον Ε` αντιπρόεδρο της Βουλής και έναν από τους 6 γραμματείς.

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε χτες το πρωί, για την εκλογή προέδρου της Βουλής, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης έλαβε 156 ψήφους και εκλέχτηκε με απώλεια μόλις 2 ψήφων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ 138 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ενώ υπήρξαν και 5 άκυρα ψηφοδέλτια. Η ψηφοφορία έγινε επί συνόλου 299 παρόντων βουλευτών, αφού έλειπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μπαρμπαγιάννης. Παίρνοντας το λόγο μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του «με δημοκρατική ευθύνη, αντικειμενικότητα και αμεροληψία».

Οσον αφορά την εκλογή του υπόλοιπου προεδρείου της Βουλής, της οποίας η ψηφοφορία έγινε το απόγευμα με 294 παρόντες βουλευτές, το ΚΚΕ εκπροσωπεί, από τη θέση του Ε` αντιπροέδρου του Σώματος, ο βουλευτής του Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος έλαβε 250 θετικές ψήφους, 50 λευκά και 4 άκυρα ψηφοδέλτια. Από την πλευρά της κυβέρνησης, εκλέχτηκαν, με 218 ψήφους υπέρ, 62 λευκά και 14 άκυρα ψηφοδέλτια, στις θέσεις του Α`, Β` και Γ` αντιπροέδρου της Βουλής, αντίστοιχα, οι Κώστας Γείτονας, Παναγιώτης Σγουρίδης και Κωνσταντίνος Βρεττός. Τη θέση του Δ` αντιπροέδρου κατέλαβε η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη με 236 ψήφους υπέρ, 56 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Στην απογευματινή ψηφοφορία εκλέχτηκαν επίσης οι έξι γραμματείς της Βουλής. Από το ΚΚΕ, εκλέχτηκε ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης, ο οποίος έλαβε 228 θετικές ψήφους, 62 λευκά και 4 άκυρα ψηφοδέλτια. Από την πλευρά της κυβέρνησης, εκλέχτηκαν με θετικές ψήφους οι Π. Φασούλας, Φ. Γεννηματά, Β. Οικονόμου και Χ. Αράπογλου, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Τέλος, τις θέσεις των γραμματέων κατέλαβαν οι Μ. Θωμά και Ν. Λεβογιάννης από το ΠΑΣΟΚ και ο Ι. Χωματάς από τη Νέα Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ