Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα

Μπροστά στη γενικότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που πρόκειται να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες.

Την προειδοποίηση αυτή κάνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την απαράδεκτη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες - σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου -προχωρά άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του «νέου αντιτρομοκρατικού νόμου», γνωστού ως ευρωτρομονόμου, φυσικά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

«Θυμίζουμε - συνεχίζει η "Δημοκρατική Συσπείρωση" - ότι η υιοθέτηση του σχεδίου του ευρωτρομονόμου έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη 2001, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο ευρωτρομονόμος εκτός των άλλων προβλέπει τη δυνατότητα αντιμετώπισης σαν τρομοκρατικών αδικημάτων:

- Την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου (π.χ. υπουργείου, νομαρχίας, σχολείου),ενός δημόσιου δρόμου ή πλατείας

- Τις ενέργειες που έχουν σκοπό τη "σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών" μιας χώρας

- Τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. μια απεργία στη ΔΕΗ)

- Την απειλή διάπραξης όλων των προηγουμένων εγκλημάτων».

Με βάση τις επιδιώξεις των κρατούντων η ευθύνη ενός φορέα (π.χ. κόμματος, συνδικάτου, συλλόγου)είναι συλλογική. Και σ' αυτή την περίπτωση προβλέπεται ακόμη και η διάλυση του φορέα. «Δηλαδή μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή με κοινοβουλευτικό μανδύα», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε όλη αυτή την απειλητική για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες κατάσταση, ήρθε να προστεθεί και το Ευρωσύνταγμα, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις μέχρι σήμερα αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και προσθέτει και νέες, όπως η υιοθέτηση του δόγματος του προληπτικού πολέμου, η επεμβατική δραστηριότητα του ευρωστρατού όπου Γης (ακόμη και στο εσωτερικό των κρατών-μελών) με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε στις Βρυξέλλες, στις 25-26 του Μάρτη 2004, αποφάσισε τη λήψη ανάλογων μέτρων που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο 2004. Απ' όσα έγιναν γνωστά, σημειώνει:

«Την επικύρωση του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε όλα τα κράτη-μέλη. Την ένταση των προσπαθειών για "την προαγωγή χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου". Τη θέσπιση Ειδικού Συντονιστή της ΕΕ υπό τον κ. Χαβιέ Σολάνα για την προώθηση των μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Την ενίσχυση του ρόλου και εφαρμογή του Συστήματος Πληροφοριών της Ευρωπόλ. Την εφαρμογή του Συστήματος Πληροφοριών ΙΙ της Σένγκεν. Την εξέταση μέτρων σχετικά "με την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις)". Την υποχρέωση των μεταφορέων να γνωστοποιούν τα στοιχεία των μεταφερομένων ατόμων, ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε θεωρήσεις και διαβατήρια κ.ά. Αυτά τα ολίγα, από όσα έγιναν γνωστά».

Σημειώνει και ότι την άμεση προώθηση ψήφισης του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης έρχεται να επιθεωρήσει ο ειδικός συντονιστής της ΕΕ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (17.6.2004).

Τι τους χρειάζονται τους νόμους;

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στηριζόμενη στην επεξεργασία των σχετικών νομοσχεδίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε διά του υπουργού Δικαιοσύνης την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικύρωση των σχετικών μέτρων από τη χώρα μας μέσα στον Ιούνη, και μάλιστα στο όνομα και με πρόσχημα την ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θέτει το ερώτημα: «Απορίας άξιο είναι αφού την προστασία των Αγώνων την έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ και οι κάθε λογής ένοπλοι ντόπιοι και ξένοι πράκτορες, τι τους χρειάζονται τους νόμους;».

Καταλήγει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα, μέρος των οποίων αποτελούν και τα παραπάνω, είναι έτοιμα και από την επομένη των ευρωεκλογών θα εφαρμοστούν. Οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - από άλλη θέση το κάθε κόμμα - θα υπερασπίσουν την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, την αυταρχική διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία κατά των λαϊκών κινημάτων. Οτι η αντιδραστική πορεία της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού στηρίχτηκε ποικιλοτρόπως και από την ηγεσία του ΣΥΝ. Οτι το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης, το γνωστό Ευρωσύνταγμα, έτυχε της υπεράσπισής του από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΝ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ένας ψήφισε υπέρ και ο άλλος ψήφισε λευκό. Οτι αυτό το «ξεχνά» η ηγεσία του ΣΥΝ, όταν καταφέρεται εναντίον αυτού του Ευρωσυντάγματος, προπαγανδίζοντας πως μπορεί η ΕΕ να διαμορφώσει ένα νέο και δημοκρατικό.

Και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταλήγει: «Η αντίσταση στις επιλογές της ΕΕ, ο αγώνας για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, περνά μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, μέσα από το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης».

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη δημοσιοποιείται και κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο νέος «τρομονόμος» και το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης». Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί αυτό το «αντιτρομοκρατικό νομοθετικό πακέτο» μέχρι τα τέλη του μήνα. Γι' αυτό το σκοπό έχουν γίνει συνεννοήσεις στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να παραταθούν αν χρειαστεί οι εργασίες της Ολομέλειας, γιατί είναι απαραίτητο να ψηφιστεί εκεί και όχι σε Θερινό Τμήμα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην εκδοθεί στη Γερμανία η Τουρκάλα αγωνίστρια(2011-08-09 00:00:00.0)
Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη(2005-03-12 00:00:00.0)
Βαθαίνει η ανησυχία στα λαϊκά στρώματα(2004-12-18 00:00:00.0)
Ψήφισμα κατά του τρομονόμου(2004-06-24 00:00:00.0)
Μήτρα των αντεργατικών επιλογών η ΕΕ(2004-06-03 00:00:00.0)
Στόχος τους λαοί - κινήματα(2004-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ