Ωτα ευήκοα συναντά στις Βρυξέλλες η κατοχική ηγεσία. Η ΕΕ παραβλέποντας το γεγονός της εισβολής, της προσφυγιάς και της μακρόχρονης κατοχής, συζητά μέτρα για αναβάθμιση διεθνώς του «Αττίλα». Την ίδια στιγμή ΗΠΑ, Βρετανία και Ανάν προλειαίνουν το έδαφος για αποχώρηση από τη νήσο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ...
Χτες ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γερμανό Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν τον Κανονισμό της ΕΕ για τη διαχωριστική γραμμή. Συζητήθηκαν επίσης θέματα εμπορίου, ενώ ο Ταλάτ εξέφρασε και επισήμως στον Φερχόιγκεν τις απαιτήσεις που έχουν οι Τουρκοκύπριοι καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι πιθανοί τρόποι εξόδου των Τουρκοκύπριων από την «απομόνωση». Αναφερόμενος στην κοινοτική οικονομική βοήθεια των 259 εκατ. ευρώ, που συζητήθηκε επίσης στη χτεσινή συνάντηση, ο Ταλάτ προέβλεψε ότι η χορήγησή της θα αρχίσει στο τέλος του έτους, διότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών θα χρειαστεί να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο φθινόπωρο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ταλάτ είπε ότι οι θέσεις που εξέφρασε «έτυχαν κατανόησης» από τις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι η συνάντησή του με τον κοινοτικό Επίτροπο ήταν «χρήσιμη και παραγωγική». Ο ψευδοπρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ εξετάζει την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.
Στη Λευκωσία ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που γίνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) του Οργανισμού στην Κύπρο. Η ανανέωση είναι συνήθως εξάμηνη, αλλά τώρα ΗΠΑ, Βρετανία και Ανάν πιέζουν να περιοριστεί στους τέσσερις ή και στους τρεις μήνες.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση θα αποφασιστεί η εξάμηνη ανανέωση. Ταυτόχρονα, όμως, στο σχετικό ψήφισμα θα περιλαμβάνεται η επισήμανση - όπως παρατίθεται και από τον Ανάν στη σχετική του έκθεση - για επανεκτίμηση του θέματος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η αμερικανική αντιπροσωπεία ζητά επανεξέταση μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Σε βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, επισημαίνεται η συγκεκριμένη «ανάγκη», ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη, χωρίς ακόμη να υπάρχει ημερομηνία λήξης της θητείας της Δύναμης, αλλά ούτε και ημερομηνία για υποβολή νέας έκθεσης από μέρους του ΓΓ, όπως συνηθίζεται κάθε έξι μήνες.
Πιθανά οι προαναφερόμενοι ετοιμάζουν το έδαφος για σταδιακή αποχώρηση της Δύναμης από τη Νήσο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ειδικά μπροστά σε ενδεχόμενη όξυνση της κατοχικής επιθετικότητας.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει στο ψήφισμα για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να γίνει αναφορά σε παλαιότερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι αποδυνάμωση οποιωνδήποτε ψηφισμάτων του Οργάνου. Συμπλήρωσε ότι δε φαίνεται δικαιολογημένο να περιέχεται στο σχέδιο ψηφίσματος σύνδεση του θέματος με τις εξελίξεις και το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ψήφισμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.