Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το δικό μας ΟΧΙ

Δεν πέρασαν πολλές βδομάδες από το συντριπτικό «Οχι» (76%) των Ελληνοκυπρίων στο αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν». Η απάντησή τους δόθηκε σαν ένα ηχηρό χαστούκι σε όλους όσοι πίεζαν να ειπωθεί το «Ναι». Στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στη Βρετανία κ.α., καθότι έχουν καταστρώσει τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ξεκινώντας από την Κύπρο, λόγω της σπουδαιότατης γεωστρατηγικής θέσης της. Το ζήτημα, λοιπόν, παραμένει άλυτο κι αυτό δεν οφείλεται στη δίκαιη ελληνοκυπριακή άρνηση. Διάφοροι δημοσιολόγοι και αστοί αναλυτές προπαγάνδιζαν ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έρχεται και η λύση. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν. Ετσι κι αλλιώς, η ΕΕ εμμένει στο «σχέδιο Ανάν», ενώ η απόφαση της Συνόδου του Ελσίνκι, που άνοιξε το δρόμο της ευρωδιχοτόμησης είναι σε ισχύ, επιβεβαιώνοντας τον ιμπεριαλιστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της.

Το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων ήταν ένα ηχηρό χαστούκι και σε όσους, σε εγχώριο επίπεδο, έτρεξαν να πουν το «Ναι» στο πρώτο κέλευσμα των πολιτικών τους εμπνευστών. Να θυμίσουμε το «Yes» του Γιώργου Παπανδρέου του Β΄, όπως και το «αριστερό» «Ναι» της Κουμουνδούρου. Να πούμε και για την - οπωσδήποτε πιο προσεκτική, αλλά - αποδοχή του ιμπεριαλιστικού σχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ολοι οι προαναφερόμενοι, όπως σε κάθε μεγάλο ζήτημα - εκεί όπου ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι - ομονόησαν. Ομόθυμα συμφώνησαν με ό,τι τους είπαν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες. Ετσι είχε γίνει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έτσι συνέβη με τον Ευρωστρατό, έτσι έκαναν και στο Κυπριακό.

Απέναντι σε όλον αυτό το συρφετό, το ΚΚΕ υποστήριξε δίκαια και σθεναρά το «Οχι». Παρά τις ψευδείς κατηγορίες και τους λαϊκισμούς ορισμένων τάχαμου προοδευτικών, είπε «Οχι» γιατί πάλεψε και παλεύει για την πραγματική, μόνιμη, δίκαιη και ειρηνική επανένωση της Νήσου. Γιατί υποστηρίζει την ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι δύο κυρίαρχων κρατών με ένα «καπέλο» από πάνω και ξένους δικαστές να διοικούν. Γιατί αγωνίζεται για λύση, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 541 και το 550, τα οποία κηρύσσουν νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το αποκαλούν αποσχιστική οντότητα και καλούν όλα τα μέλη του ΟΗΕ να μην το αναγνωρίζουν.

Το Κόμμα ανέλυσε και εξήγησε στα πλατιά λαϊκά στρώματα τι σημαίνει στην πράξη το «σχέδιο Ανάν». Απέδειξε την επιχειρούμενη ΝΑΤΟποίηση της Νήσου. Τη μεθοδευόμενη εγκαθίδρυση κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας στους Κυπρίους. Τη διαιώνιση της παραμονής των στρατευμάτων του «Αττίλα», μάλιστα με τη βούλα και των Ελληνοκυπρίων. Οπως σε κάθε ζήτημα, το ΚΚΕ μίλησε ξεκάθαρα για το τι συμφέρει και τι βλάπτει τα λαϊκά συμφέροντα, με την ίδια ανησυχία για Ελληνες και Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η στάση του - και σε αυτό το μέτωπο - αποτελεί άλλο ένα κριτήριο υπερψήφισής του. Οι Ελληνοκύπριοι μίλησαν. Την Κυριακή πρέπει να μιλήσουμε κι εμείς. Η ενίσχυση της απειθαρχίας και ανυπακοής είναι το δικό μας «Οχι» στον ιμπεριαλισμό. Για να τον αντιπαλεύουμε από καλύτερη θέση τη Δευτέρα.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ