Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Συναίνεση και «θερμό κλίμα» για τη λεία

ΣΙ ΑΪΛΑΝΤ.-

Στο επίκεντρο της μοιρασιάς της «Ομάδας των Οκτώ» (G8) όλες οι καυτές περιοχές του πλανήτη, όπως το Ιράκ και η ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και όσες πιθανώς γίνουν λίαν συντόμως, όπως η Αφρική...

Συμφώνησαν παρά τις επιμέρους, όρα Γαλλία, διαφωνίες, για την προώθηση των θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, υιοθετώντας το αμερικανικό «αναθεωρημένο» σχέδιο, όπως τουλάχιστον τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ηγέτες των κρατών της «G8».

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών, δηλαδή των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, συμφώνησαν... ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, ωστόσο επισήμαναν ότι δεν πρέπει να επιβληθούν εξωτερικά, επιχειρώντας να κάμψουν τις αντιδράσεις των Αράβων, που στο παρελθόν έχουν διαφωνήσει έντονα με το αίτημα των ΗΠΑ για ριζικές μεταρρυθμίσεις, καταγγέλλοντας προσπάθεια επιβολής των δυτικών αξιών στην περιοχή. Κατά το «Reuters» και το BBC, η παλαιότερη πρόταση των ΗΠΑ τροποποιήθηκε στο ηπιότερο και στο κοινό ανακοινωθέν συμπεριελήφθη τελικά η φράση: «Η υποστήριξή μας για μεταρρύθμιση στην περιοχή πρέπει να ανταποκρίνεται στις τοπικές συνθήκες και κάθε κοινωνία να καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα για το ρυθμό και το εύρος των αλλαγών».

Ωστόσο, παρά τις σημαντικές αναθεωρήσεις, το σχέδιο της Ουάσιγκτον εξακολουθούν να απορρίπτουν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, που να σημειωθεί δεν αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Προέδρου Μπους να παραβρεθούν στη σύνοδο. Αντιθέτως τις ευλογίες τους στο σχέδιο έδωσαν η Ιορδανία και η Υεμένη.

Παράλληλα, στο κοινό ανακοινωθέν των κρατών της G8 εμπεριέχεται και ειδική μνεία για το Παλαιστινιακό, χαρακτηρίζοντας την «εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης προτεραιότητα, που ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Οι διαφορές, σύμφωνα με τους αναλυτές, έγιναν πιο αισθητές όσον αφορά στο θέμα του Ιράκ. Μόλις ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του για μεγαλύτερη ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην περιοχή μετά την 30ή Ιουνίου - ο Μπους αιτιολόγησε το αίτημά του, αναφέροντας ότι ενώ πολλές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, η Συμμαχία δεν έχει κάποιο επίσημο ρόλο στις εξελίξεις - ο Ζακ Σιράκ έσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή του.

Η σύνοδος κορυφής του Ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κατάφερε να συμφωνήσει στο ύψος του χρέους του Ιράκ που θα πρέπει να παραγραφεί. Αλλά, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που διέρρευσαν, φαίνεται πως οδηγείται σε παραγραφή τουλάχιστον το 50% του ιρακινού χρέους, το οποίο συνολικά ανέρχεται στα 120 δισ. δολάρια.

Σε δήλωσή τους οι «Οκτώ» αναφέρουν πως η μείωση του οφειλόμενου χρέους αποτελεί σημείο - κλειδί για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι εργασίες της συνόδου χτες επικεντρώθηκαν στις χώρες της Αφρικής. Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις «ήταν σκληρές» ένεκα και του ειδικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, για τη μείωση του χρέους των αφρικανικών χωρών, καθώς επίσης για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειρηνευτικής δύναμης τουλάχιστον 50.000 ατόμων, με στόχο την ανάπτυξή τους στα κράτη αυτά τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι αργά χτες, υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το τι θέλουν να πετύχουν: Η Αφρική θα συνεχίσει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι χώρες του «Ομίλου των Οκτώ» θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική υποστήριξη, συμβουλές και βελτιώσεις στους όρους του διεθνούς εμπορίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «φιλανθρωπία» που σκοτώνει(2005-07-12 00:00:00.0)
Τόνι Μπλερ(2005-07-10 00:00:00.0)
Μεγάλες και δεδηλωμένες διαφωνίες(2005-07-06 00:00:00.0)
Κατακτητές και πιστωτές «ανοικοδομούν» το Ιράκ(2004-06-20 00:00:00.0)
Επί τάπητος το «μεγάλο κόλπο»(2002-06-27 00:00:00.0)
Κροκοδείλια δάκρυα για τη «φτώχεια» και υποσχέσεις(2000-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ