Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ή με τους λαούς κατά της ΕΕ ή με την ΕΕ κατά των λαών

Το πραγματικό δίλημμα ανάλυσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία του Αγ. Τρύφωνα στη Γλυφάδα, χτες βράδυ, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

«Για τους εργαζόμενους της χώρας μας, για τους λαούς της Ευρώπης η θέση της Αντίστασης - Ανυπακοής - Απειθαρχίας αποτελεί την ελάχιστη γραμμή άμυνας στην ΕΕ», γιατί «η ίδια η πορεία των εξελίξεων αναδεικνύει και το δίλημμα της εποχής: Με τους λαούς κατά της ΕΕ ή με την ΕΕ κατά των λαών. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει». Με αυτό τον τρόπο διατύπωσε ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ το μονόδρομο των λαών απέναντι στον ευρωμονόδρομο του κεφαλαίου, σε ομιλία του χτες το βράδυ, σε προεκλογική συγκέντρωση στον Αγιο Τρύφωνα, στη Γλυφάδα.

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε και στις πολιτικές δυνάμεις που προβάλλουν τη θεωρία της απομόνωσης, θέλοντας «να αποπροσανατολίσουν το λαό και να καλύψουν τη δική τους υποταγή, τη συμμόρφωση και ενσωμάτωση στη σύγχρονή Ιερά Συμμαχία του κεφαλαίου». Υπογράμμισε ότι «η θέση του ΚΚΕ για Αντίσταση, Απειθαρχία, Αποδέσμευση εκφράζει την ανάγκη της ενωμένης πάλης του ελληνικού λαού μαζί με τους λαούς της Ευρώπης. Η γενικευμένη δυσαρέσκεια και δυσπιστία που εκφράστηκε σε Δανία, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία με τα δημοψηφίσματα, οι μεγάλοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες που αναπτύσσονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη αποδεικνύουν πως εκείνοι που απομονώνονται και νιώθουν "μοναξιά" είναι οι κυρίαρχες τάξεις της ΕΕ».

Είναι φανερό, επισήμανε, ότι «παρά την εμφανιζόμενη ποικιλομορφία των απόψεων και κομμάτων μπροστά στις κάλπες διαμορφώνονται δύο μεγάλες στρατηγικές επιλογές για το λαό μας. Η μία υποστηρίζει με διάφορες παραλλαγές πως η πολιτική επιλογή της ΕΕ, παρά τα πιθανά προβλήματα, είναι ο μόνος δρόμος. Η δεύτερη, του ΚΚΕ, θεωρεί ότι η ΕΕ και η πολιτική της όχι μόνο δεν εναρμονίζεται με τις ανάγκες του λαού, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην απαίτησή του για καλύτερη ζωή, αλλά το αντίθετο: Οικοδομεί μια Ευρώπη για να διασφαλίσει την κυριαρχία της οικονομικής ολιγαρχίας και να φυλακίσει τον αγώνα των εργαζομένων για κοινωνική απελευθέρωση».

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος, έκανε σαφές πως «η Ευρώπη της λαϊκής ευημερίας και του σοσιαλισμού, η Ευρώπη των λαών δεν μπορεί να χτιστεί στα θεμέλια της καπιταλιστικής Ευρώπης. Περνάει μέσα από την αποδέσμευση της χώρας μας». Απαντώντας στους θιασώτες της... θεωρίας της απομόνωσης, σημείωσε πως «η λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, η Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας δε χωράνε μέσα στη δικτατορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Οχι μόνο δε θα είναι απομονωμένη, αλλά θα μπορεί με όρους ισοτιμίας να πραγματοποιεί διεθνείς συνεργασίες και συμμαχίες, θα έχει μαζί της τους λαούς της Ευρώπης που θα αγωνίζονται προς την ίδια κατεύθυνση».

Στη συνέχεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως η θέση του ΚΚΕ για Αντίσταση - Ανυπακοή - Απειθαρχία αποτελεί την ελάχιστη γραμμή άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η θέση, υπογράμμισε ανάμεσα σε συνθήματα των συγκεντρωμένων, «παίρνει υπόψη, όχι μόνο την ήδη δρομολογημένη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται σαν χιονοστιβάδα για να διασφαλίσουν την κυριαρχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και τον ανταγωνισμό του με το βορειοαμερικανικό. Πίσω από αυτή οι εργαζόμενοι θα βρεθούν έρμαια της αχαλίνωτης επιθετικότητας του μεγάλου κεφαλαίου που επιχειρεί να συντρίψει τα δικαιώματά τους. Τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν αποδεχτεί τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και στην πράξη καλούν το λαό να τις αποδεχτεί σαν υποχρεωτικές».

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως «η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι η μόνη αξιόπιστη επιλογή, ακόμη και για αυτούς που δε δέχονται ή δεν έχουν πειστεί για την αποδέσμευση της χώρας μας από την ΕΕ. Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ θα δράσει σαν καταλύτης για την ισχυροποίηση ενός ευρύτερου ριζοσπαστικού πόλου, που θα οργανώσει την Αντίσταση, την Ανυπακοή και την Απειθαρχία στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ