Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Σενάρια περί εκτόνωσης της κρίσης

Η κρίση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταβαίνει «προς κάποια μορφή εκτόνωσης», ανέφεραν χτες πηγές από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η εκτόνωση προσδιορίζεται στο στόχο που υπήρχε στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, διά της υπουργού Μ. Γιαννάκου, να αρθεί η διακοπή κοινωνίας προς τον αρχιεπίσκοπο που έχει επιβάλλει η Σύνοδος του Πατριαρχείου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο.

Το ίδιο «πνεύμα» υπάρχει - όπως φαίνεται - και από εκκλησιαστικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθέτηση του ζητήματος βαίνει «προ των πυλών» και η συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών επιτυγχάνεται. Οπως λένε κύκλοι της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προχωρά σε «μια τολμηρή κίνηση καλής θέλησης», για να βρεθεί κοινό έδαφος και να υπάρξει έξοδος από την κρίση.

Συγκεκριμένα, το «σενάριο» που ακούγεται αναφέρει ότι ο αρχιεπίσκοπος θα καλέσει την έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας (σ.σ. μέχρι τα τέλη του Μάη) όπου και θα κάνει μια συναινετική εισήγηση, στην οποία θα εκφράζεται ο σεβασμός της Ιεραρχίας προς τον Πατριαρχικό Τόμο του 1850 και την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, στο σύνολό της. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αποδέχεται την κίνηση καλής θέλησης και καλεί τη διευρυμένη Σύνοδο για την άρση της διακοπής της κοινωνίας προς τον αρχιεπίσκοπο. Επίσης, η Σύνοδος του Πατριαρχείου αναγνωρίζει τους νεοεκλεγμένους μητροπολίτες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δε θα αρθεί η απόφαση της 6ης Νοεμβρίου της Ιεραρχίας, αλλά θα υπάρχει η νέα απόφαση της Ιεραρχίας. Επίσης, αποστέλλεται στο Πατριαρχείο ο κατάλογος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ