Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
«Η ΕΕ μπορεί να γεννήσει μόνο αντιλαϊκές πολιτικές»

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την επίθεση της ΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις του ΚΚΕ

Από την ομιλία του Γ. Μαρίνου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Από την ομιλία του Γ. Μαρίνου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
«Μια ένωση που έχει κινητήρια δύναμη τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, δεν μπορεί να γεννάει πολιτικές που να συμφέρουν τους εργαζόμενους. Μπορεί να γεννήσει μόνο αντιλαϊκές πολιτικές. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές δίνει δύναμη στη δύναμη του λαού, για να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται, αλλά και για ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές, προς όφελος των δικών του συμφερόντων». Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Εργατικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα την επίθεση της ΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις του Κόμματος.

«Το 2004 δεν είναι 1990», επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος. «Στο έδαφος της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου, που χάραξαν τους βασικούς άξονες των αντεργατικών ανατροπών, κάθε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συνευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γίνεται πιο επιθετική και επικίνδυνη. Από τη "δειλή" εμφάνιση της μερικής απασχόλησης φτάσαμε στην επέκτασή της στο 18%, που είναι ο επίσημος μέσος όρος στα κράτη - μέλη της ΕΕ, φτάσαμε στα δουλεμπορικά γραφεία, στην ενοικίαση των εργαζομένων».

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η πολιτική της λιτότητας, της καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων γίνεται πιο επικίνδυνη, με την υπονόμευση, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, τις ατομικές συμβάσεις», την ίδια στιγμή που «η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αναβαθμίζεται, με τη δουλιά μέχρι και πάνω από τα 70 χρόνια. Οπως το 2004 δεν είναι 1990, έτσι και τα επόμενα χρόνια δε θα θυμίζουν το σήμερα. Η χειροτέρευση της κατάστασης θα γίνεται με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, γιατί οι αλλαγές θα προωθούνται στο έδαφος καταργημένων ήδη δικαιωμάτων».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος απηύθυνε πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «ο κάθε εργαζόμενος, που αγανακτεί, που προβληματίζεται, που ανησυχεί γι' αυτήν την κατάσταση και θέλει να παλέψει για μια καλύτερη ζωή, έχει θέση στον αγώνα του ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές ενισχύει τη δύναμη των εργατοϋπαλλήλων, για να αντισταθούν, να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να βαδίσουν το δρόμο που θα τους απαλλάξει από την ευρωυποταγή και το μονόδρομο του κεφαλαίου. Η προσδοκία του άνεργου, του υποαπασχολούμενου, του συμβασιούχου για το δικαίωμα στη δουλιά ταυτίζεται με τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη - σταθερή εργασία για όλους».

«Η αγωνία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για την απαλλαγή από το βραχνά της ακρίβειας, η δυσαρέσκεια για τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας μπορούν να μετατραπούν σε δύναμη, αν ενωθούν με τον αγώνα του ΚΚΕ, ενάντια στην κερδοφορία του κεφαλαίου, για κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ. Η θέληση των εργαζομένων για ανθρώπινη συνταξιοδότηση ταυτίζεται με τον αγώνα του ΚΚΕ, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, για συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και τα 55, αντίστοιχα, για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα», κατέληξε ο Γιώργος Μαρίνος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ