Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εδώ πια οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Είναι τέτοιο το έγκλημα που διέπραξε χτες το Ισραήλ, είναι τέτοια η βαρβαρότητα, που προς στιγμήν, και κατά έναν παράξενο τρόπο, δεν προκαλεί ούτε οργή, ούτε μίσος. Γεννά απορία. Απορία για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια απανθρωπιά. Απορία για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ανθρωποειδή, που κουβαλάνε τέτοια κτηνωδία.

***

Αυτό που έκαναν χτες οι Ισραηλινοί ξεπερνά τα όρια, ακόμα και για τα δικά τους δολοφονικά «στάνταρς». Δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς ανάλογο προηγούμενο. Σφαγές αμάχων έχουν γίνει κι άλλες φορές. Εκτελέσεις εν ψυχρώ επίσης. Αλλά βομβαρδισμός (!) μιας διαδήλωσης (!) που ήταν γεμάτη γυναικόπαιδα (!) και μάλιστα μέρα - μεσημέρι, μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας, κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Ούτε ο Χίτλερ το τόλμησε.

***

Η μορφή που πήρε χτες η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποδοθεί στην «ψυχοσύνθεση» του Σαρόν. Δεν υπάρχει «καλός» Μπους (Κλίντον ή Κέρι), που θα κλείσει τα Γκουαντανάμο του «κακού» Μπους. Δεν υπάρχει «καλός» Σαρόν, που θα έρθει να αντικαταστήσει τον «κακό» Σαρόν στη διοίκηση του κράτους - τρομοκράτη. Ο ιμπεριαλισμός και η βαρβαρότητά του δεν καλλωπίζονται, ούτε μετριάζονται με αλλαγές διαχειριστών.

***

Το χτεσινό μακελειό είναι στοιχείο της «ψυχοσύνθεσης» ενός ολόκληρου συστήματος. Είναι απότοκο ενός καπιταλισμού, που η σημερινή επιθετική του φύση, τον οδηγεί σε συμπεριφορές βγαλμένες κατ' ευθείαν από τα «κατηχητικά» του Αουσβιτς. Η Ράφα δεν προέκυψε από το πουθενά. Πριν φτάσουμε στη θηριωδία της Ράφα, προηγήθηκε μια διαρκής «εξελικτική» πορεία στην ιμπεριαλιστική κτηνωδία της «νέας τάξης». Βομβαρδισμοί κομβόι άμαχων προσφύγων (στη Σερβία). Μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων (στο Αφγανιστάν). Βιομηχανία βασανιστηρίων στις αμερικάνικες φυλακές. «Προϊόν» αυτής της πορείας είναι το χτεσινό μακελειό.

***

Για τις εικόνες των πυραύλων να σημαδεύουν το πλήθος, για τα διαμελισμένα κορμιά, για τα αιμόφυρτα παιδικά σώματα στους δρόμους της Ράφα, ο ένοχος δεν είναι απλά το Ισραήλ. Είναι ό,τι εκπροσωπεί το Ισραήλ και οι προστάτες του. Χτες στη Ράφα είδαμε σε «ζωντανή σύνδεση» το αποτρόπαιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Κι αυτό είναι το «κέρδος» για την ανθρωπότητα. Οτι είδε με τα μάτια της πως όσο περισσότερο αποθρασύνεται ο ιμπεριαλισμός, τόσο πιο ασύλληπτη θα γίνεται η φρίκη που προκαλεί. Τόσο πιο απροσδόκητα φρικαλέες θα είναι οι μετα-ναζιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί.

***

Και φυσικά, ακριβώς λόγω του ρόλου του ως προχωρημένου φυλάκιου του ιμπεριαλισμού, μόνο τυχαίο δεν είναι που χτες το Ισραήλ υπήρξε ο αρχιτέκτονας αυτής της φρίκης. Αλλά οι σφαίρες και οι πύραυλοι του Ισραήλ δεν αφορούν μόνο τους Παλαιστίνιους. Οι πύραυλοι των Αμερικάνων που χτες βομβάρδισαν ...γαμήλιο γλέντι (!) διαμελίζοντας πάνω από 40 ανθρώπους δεν αφορούν μόνο τους Ιρακινούς. Σε αυτό το παγκόσμιο Νταχάου της «νέας τάξης», σ' αυτήν την αιμόφυρτη πλανητική Γκουέρνικα, είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι. Είμαστε όλοι Ιρακινοί. Είμαστε όλοι «στόχοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ