Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χαϊδεύουν τους κερδοσκόπους

Εχει επισημανθεί από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, ότι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μάρτη, είναι μια κυβέρνηση... προσεκτικών κινήσεων. Θες ότι έχει διδαχτεί από την εμπειρία της «άγριας» κυβέρνησης της ΝΔ της περιόδου '90 - '93, θες γιατί θέλει να ξεμπερδέψει με τις ευρωεκλογές και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το σίγουρο είναι πως κρατά χαμηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός και τα πρωτοκλασάτα στελέχη, προτιμούν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας έτσι να υπεισέλθουν στην ουσία της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Κάνοντας γενικώς και αορίστως εξαγγελίες - μέσα στις οποίες χωρούν όλοι και όλα, για το τι θα κάνουν σαν κυβέρνηση - αποφεύγουν σαν ο διάολος το λιβάνι να αποκαλύψουν τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που ετοιμάζονται να πάρουν.

Φυσικά ούτε είχαμε, ούτε και έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για το τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οχι γιατί κατεχόμαστε από στερεότυπα και ιδεοληψίες για το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Τη ΝΔ δεν την κρίνουμε μόνο από τη στάση που τήρησε σαν αντιπολίτευση - όπου και λειτούργησε σαν μοχλός «δεξιάς» πίεσης προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται σήμερα σαν κυβέρνηση το μέγα θέμα της ακρίβειας.

Η ιστορία με τις τιμές του πετρελαίου είναι αρκετά απλή. Υπάρχει κατ' αρχάς το πρόβλημα της διεθνούς κερδοσκοπίας, η οποία έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές σε επίπεδα πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου, έχει να κάνει με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και τον έλεγχο γεωστρατηγικών σημείων του πλανήτη ακόμη και με πολέμους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο έλεγχος των πρώτων υλών και των πηγών ενέργειας, πρώτα και κύρια του πετρελαίου, είναι από τις πλέον βασικές επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής στον πλανήτη. Μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση στο θέμα αυτό; Ασφαλώς όχι.

Μπορεί όμως να κάνει κάτι για να βάλει φρένο στις αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα, που τροφοδοτούν κύμα ανατιμήσεων και σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Θα μπορούσε να παρέμβει στα δύο διυλιστήρια και στις πέντε εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και να τους πει: σταματήστε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην ελληνική αγορά. Θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τις τιμές που πωλούν τα διυλιστήρια στις εταιρίες και οι εταιρίες στο λιανικό εμπόριο. Θα μπορούσε - αν ήθελε - να αποκαλύψει το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζουν οι εταιρίες αυτές σε βάρος των εκατομμυρίων καταναλωτών. Αλλά δε θέλει, γιατί οι πολιτικές της επιλογές - που τη θέλουν «άγγελο προστάτη» της «ελεύθερης αγοράς» - δεν της επιτρέπουν να έρθει σε σύγκρουση με το κερδοσκοπικό κύκλωμα.

Ετσι, ενώ τα λαϊκά στρώματα τσουρουφλίζονται από την ακρίβεια, ο υπουργός Οικονομίας υπεραμυνόταν της «ελεύθερης αγοράς», υποστηρίζοντας πως η ακρίβεια δεν οφείλεται στην... ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς των καυσίμων, αλλά στην άνοδο των διεθνών τιμών. Οτι το... ολιγοπωλιακό πετρελαϊκό κύκλωμα εκμεταλλεύεται τις διεθνείς εξελίξεις για να κερδοσκοπεί σε βάρος των εργαζομένων, αποτελεί το «πιστεύω» του κ. Αλογοσκούφη...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ