Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας για την ειρήνη

Από αύριο και ως την Κυριακή η καρδιά του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος θα χτυπά στην Αθήνα. Οι εργασίες, αλλά και οι αποφάσεις του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που αρχίζει αύριο το πρωί με τη συμμετοχή 160 συνέδρων, που εκπροσωπούν 62 κινήματα από 55 χώρες του κόσμου, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Συνέδριο αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό σταθμό στη δράση φιλειρηνικών, αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, η σημασία του ωστόσο ενισχύεται παραπέρα από τις διεθνείς εξελίξεις που φέρνουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης προ νέων ιδιαίτερα σημαντικών καθηκόντων.

Οι σύνεδροι, αλλά και κάθε αγωνιστής της ειρήνης προσδοκούν όχι απλά την ανταλλαγή πείρας, απόψεων και προβληματισμών, όσο κυρίως το να αποτελέσει το Συνέδριο ένα βήμα συντονισμού της δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών ενάντια στα δόγματα του προληπτικού πολέμου, που ήδη έχουν στοιχίσει πολύ ακριβά για ολόκληρους λαούς, ενάντια στις πολεμοχαρείς πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Προσδοκία και ανάγκη που υποδαυλίζονται από την ίδια την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις αιμάσσουσες πληγές που προκαλεί στο σώμα της ειρήνης. Στο Ιράκ με την εισβολή και την κατοχή. Στην Παλαιστίνη που δεν προφταίνει να θρηνήσει ένα νεκρό πριν έρθει ο επόμενος. Στην Κούβα, την Κορέα, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, που έχουν μπει στο στόχαστρο από καιρό.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και τα κινήματα που συσπειρώνει φέρουν τη βαριά ευθύνη να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και να εκφράσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν και δυναμώνουν στους λαούς όλου του κόσμου. Ο ελληνικός λαός τους υποδέχεται στην Ελλάδα αγωνιστικά και πλαισιώνει τις εργασίες του Συνεδρίου με μια σειρά φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων. Η Ολυμπιάδα Ειρήνης, μια σημαντική πρωτοποριακή παρέμβαση του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος, κορυφώνεται την Κυριακή 9 Μάη, οπότε και ολοκληρώνονται και οι εργασίες του Συνεδρίου, με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Την Κυριακή 9 Μάη χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης θα πορευτούν από το Μαραθώνα στην Αθήνα, τιμώντας τον μάρτυρα Γρηγόρη Λαμπράκη και συγχρόνως την ίδια τη μέρα, σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σύμβολο της ακατανίκητης δύναμης της λαϊκής πάλης. Εκείνη τη μέρα η Ολυμπιάδα Ειρήνης, που ανέδειξε σε όλη τη διάρκειά της την ευγενή άμιλλα, την αγωνιστικότητα και συλλογικότητα ως τρόπο ζωής, τις πραγματικές δηλαδή αξίες του ολυμπιακού πνεύματος, θα συναντηθούν με το παγκόσμιο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, σηματοδοτώντας ένα νέο γύρο πιο δυναμικών αγώνων. Η συμμετοχή όλων μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Είναι η εγγύηση πως θα γίνουν πράξη οι στόχοι πάλης του ελληνικού και παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ