Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΝΑΤΟ, κάμερες, χαφιέδες, φάκελοι

Το τετράπτυχο της «ασφάλειας» που προωθούν οι κρατούντες, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Eurokinissi

Με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και με βασικό μοχλό την ανάθεση της φύλαξης στο ΝΑΤΟ, επιχειρείται παραπέρα συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πέρα από τις κάμερες παρακολούθησης, που πλέον τοποθετούνται παντού, σήμερα ανατίθενται καθήκοντα μυστικού αστυνομικού ακόμα και σε ιδιώτες. Επιπρόσθετα, ως και τα στοιχεία των λαμπαδηδρόμων φακελώνονται σε βάση δεδομένων με έδρα τις ΗΠΑ. Μπροστά στον αυταρχικό αυτό κατήφορο, ο μόνος δρόμος για κάθε προοδευτικό άνθρωπο είναι η αντίσταση για τη διαφύλαξη των κοινωνικών κατακτήσεων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν και αποκαλύφτηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής. Επί παραδείγματι, οι Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Β. Κουμπούρας και Χρ. Σκεπετάρης, από το ΠΑΜΕ, ο Β. Δημόπουλος, δικηγόρος, ο Α. Ρεμπής, τ. εφέτης, οι Χ. Παπαμάργαρης και Γ. Κακουλίδης, ο Δ. Χόχολης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μετρό, η Ζ. Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο φάρμακο, οι Γ. Βασιλακόπουλος και Μ. Φραγγιαδάκη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και πολλοί άλλοι.

Ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, δρ Νομικής, εξέφρασε τις βάσιμες ανησυχίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ότι όσα αστυνομικά και άλλα μέτρα λαμβάνονται σήμερα με πρόσχημα τους Αγώνες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα παραμείνουν σε ισχύ και στη συνέχεια, και μάλιστα για σκοπούς «αλλότριους». Το όλο νομοθετικό πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί στόχο έχει την αφαίρεση σημαντικών δημοκρατικών κατακτήσεων, σημείωσε. Αναρωτήθηκε αν με το πέρας των Αγώνων αποσυρθούν οι κάμερες παρακολούθησης που στήνονται πλέον παντού. Τι θα γίνει με τα στοιχεία που καταγράφουν; Θα αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟικοί μηχανισμοί που επιβάλλονται δήθεν για την ασφάλειά μας; Τι θα γίνει με τα αρχεία πληροφοριών του ΝΑΤΟ, όπου καταγράφονται τα στοιχεία όλων όσοι θεωρούνται ύποπτοι (με βάση τα ΝΑΤΟικά μέτρα και σταθμά) για «τρομοκρατία».

Υπενθύμισε ότι στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ επωάστηκε το αυγό του φιδιού (χούντες, ο Λάντεν και η «Αλ Κάιντα»). «Είναι προσβλητικό - υπογράμμισε - για τον ελληνικό λαό, να ανατίθενται καθήκοντα ασφαλείας των Αγώνων στη CIA και στη Μοσάντ. Πρόκειται για οργανώσεις εγκληματικές - που ευθύνονται για πραξικοπήματα, δολοφονίες ηγετών, γενοκτονίες - ειδικευμένες στις δολοπλοκίες και στις προβοκατόρικες ενέργειες». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του ποιοι θέλουν να μας «φυλάξουν», την ιδιωτική εταιρία «ασφάλειας» ΤΙΤΑΝ. Εχει αναλάβει δουλιές στο Ιράκ, εκεί όπου καθημερινά πλέον αποκαλύπτονται αίσχη των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος φυλακισμένων, και παρ' ολίγον να αναλάβει έργα ασφάλειας στους Αγώνες της Αθήνας.

Σύστημα τηλεπικοινωνιών TETRA

Ο Π. Κατιφές, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Νίκαιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εγκαθιστάμενο από τις αρχές δορυφορικό σύστημα τηλεπικοινωνιών TETRA, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως σύστημα παρακολούθησης. Οπως αποκάλυψε, το τοποθετεί η εταιρία «Siemens» σε κτίρια του ΟΤΕ, περίπου σε 55 σημεία της Αττικής. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι 4 έως 6 πομποί-αναμεταδότες τοποθετήθηκαν στη Σουβάλα της Αίγινας. Συνέχισε ότι στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, το κλιμάκιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που λειτουργεί εκεί υπάχθηκε σε ΝΑΤΟικό διοικητή. Οτι σήμερα, με βάση αυτές τις προετοιμασίες, ενδέχεται το κλιμάκιο να αναλάβει εκ νέου σημαίνοντα ρόλο στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟικών, με πρόσχημα την ασφάλεια των Αγώνων.

Με την ιδιότητα του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ, ο Γ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι πλέον κάθε εθνοαπελευθερωτικό κίνημα βαφτίζεται από τους κρατούντες τρομοκρατική οργάνωση. Σημείωσε με νόημα ότι πολλές φορές προκαλούνται ή και «στήνονται» επεισόδια από διάφορους μηχανισμούς. Συμπλήρωσε ότι στους Αγώνες της Ατλάντα δαπανήθηκαν 50 δισ. δρχ. για συστήματα και μέτρα ασφάλειας, καθώς και για τις αμοιβές του απασχολούμενου προσωπικού. Για την Αθήνα, μόνο για συστήματα και μέτρα ασφάλειας προϋπολογίζονται 600 δισ. δρχ. Μεταφέροντας την εμπειρία της Ατλάντα, τόνισε ότι οι επισκέπτες εκεί πέρασαν μαρτυρικά. Οτι ελέγχονταν μέχρι και τα απόκρυφα σημεία τους. Προειδοποίησε ότι στην Αθήνα θα βιώσουμε μεγαλύτερο ακόμα εξευτελισμό, διασυρμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εγιναν κι άλλες τοποθετήσεις με γνώμονα, βέβαια, ότι η ανάθεση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, υπονομεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού και εγκυμονεί κινδύνους. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να αντισταθεί σε όλες τις αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες μεθοδεύσεις. Να αγωνιστεί για την απόσυρση της ΝΑΤΟικής δήθεν «ομπρέλας ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ