Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι... λεπτές και ευλύγιστες «αξίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόσφατη Σύνοδό της συζήτησε έκθεση με θέμα «Σεβασμός και προώθηση των κοινών αξιών, στις οποίες βασίζεται η Ενωση». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης στην παρέμβασή του επικέντρωσε αφενός στη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων και αφετέρου στην αναποτελεσματικότητα των μέτρων νομικού χαρακτήρα που προτείνει η Εκθεση. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης είναι το εξής:

«Η ΕΕ δε χάνει ευκαιρία να κομπάζει για τις αρχές και τις αξίες της και να κάνει μαθήματα καλής συμπεριφοράς σε όλους τους άλλους. Το πόσο υποκριτικό είναι αυτό φαίνεται από το ότι θεωρεί συμβατές με τις αρχές της τις διώξεις και απαγορεύσεις κατά των κομμουνιστών σε πολλές υπό ένταξη χώρες, αλλά και το "σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο. Στην πολιτική της πρακτική οι αρχές είναι τόσο ευρείες που χωρούν όλα όσα συμφέρουν τα μονοπώλια, αλλά τόσο στενές που αφήνουν απ' έξω τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν και η έκθεση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων αντιμετωπίζει το θέμα ως νομικό και επικεντρώνει στη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 7 της Συνθήκης, που προβλέπει μέτρα κατά των χωρών - μελών που παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ. Το θέμα όμως δεν είναι απλά νομικό, είναι βαθιά πολιτικό. Επιπλέον, η έκθεση δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τις "καλές προθέσεις" της ΕΕ. Εν τούτοις, περιέχει θετικά στοιχεία, όπως οι επισημάνσεις για ανάγκη διασφάλισης υψηλότερου επιπέδου προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, για ανοχή ή προώθηση πολιτικού κλίματος όπου οι άνθρωποι αισθάνονται απειλούμενοι κλπ.

Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν καταψηφίσαμε την έκθεση, αλλά απείχαμε από την ψηφοφορία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ