Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις αποφάσεις της ΕΕ

Παρουσίαση δίφυλλης ανακοίνωσης του ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών

«ΟΧΙ στην ΕΕ του ιμπεριαλισμού - ΝΑΙ στην Ευρώπη της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού». Σ' αυτές τις λίγες λέξεις συμπυκνώνεται το μήνυμα που απευθύνει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό ενόψει των ευρωεκλογών, από την πρώτη σελίδα δίφυλλης ανακοίνωσής του. «Σήμερα μπορεί καλύτερα να κριθεί, ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα», σημειώνεται στον πρόλογο της ανακοίνωσης. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κτίστηκε για σας. Είναι συμμαχία των καπιταλιστών. Αυτοί και οι κυβερνήσεις τη δημιούργησαν, για να τα βγάλει πέρα η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ - Ιαπωνία για κυριαρχία. Ο σκοπός της μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την καταπίεση και καταστροφή μικρομεσαίων στρωμάτων. Με τη συμμετοχή σε άδικους πολέμους και την ανοχή σε άλλους. Με τη στρατιωτικοποίηση, με τη θωράκιση της δικτατορίας του κεφαλαίου».

Παρακάτω υπενθυμίζονται έργα και ημέρες της ΕΕ. Οπως η συμμετοχή της στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, η στήριξη του πολέμου κατά του Αφγανιστάν, η συνενοχή της στη μετατροπή της Κύπρου σε διεθνές τριχοτομημένο προτεκτοράτο, η καταδίκη της για την ιρακινή αντίσταση και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Οπως, οι τρομονόμοι, ο ευρωστρατός, η ευρωαστυνομία, το τσάκισμα κατακτήσεων. Ενώ καταρρίπτεται ο μύθος του πακτωλού χρημάτων που έρχεται δήθεν στην Ελλάδα από την ΕΕ, για τον οποίο σημειώνεται πως βγαίνει από το αίμα εργατών και πηγαίνει στην τσέπη της πλουτοκρατίας.

«Αυτός ο δρόμος - υπογραμμίζεται - δεν είναι ο δικός μας! Δεν είναι υπέρ των λαών της Ευρώπης! Οι λαοί έχουν και άλλη επιλογή. Αλλο ΕΕ και άλλο Ευρώπη. Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη που κάνουν κουμάντο οι λαοί, στην Ευρώπη της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού».

Ο ελληνικός λαός προτρέπεται σε αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις αποφάσεις της ΕΕ, προτρέπεται να επιλέξει το δικό του δρόμο που συναντάται στην προσπάθεια να γίνει πανίσχυρο το πανευρωπαϊκό κίνημα των εργαζομένων μέσα από την κοινή δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων, κοινωνικών κινημάτων, άλλων πολιτικών οργανώσεων.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται πως η στάση κάθε κόμματος απέναντι στην ΕΕ καθορίζεται από την πολιτική που έχει στη χώρα του. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της ΕΕ γιατί είναι εχθροί των λαϊκών συμφερόντων. Ομως και ο ΣΥΝ ψήφισε και στήριξε τις αποφάσεις της». Στον αντίποδα το ΚΚΕ που «επιδιώκει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και γι' αυτό τάσσεται κατά της ΕΕ».

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Η ΕΕ δε θα μεταμορφωθεί σε φιλολαϊκή. Η προοπτική της Ελλάδας της λαϊκής κοινωνικής ευημερίας και της ειρήνης συνδέεται με την απαλλαγή της από τα δεσμά της ΕΕ, με την αποδέσμευση. Αυτή η επιλογή - σημειώνεται - ταυτίζεται με την πάλη της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, για τη λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη φοβηθεί. Οι λαοί που αγωνίζονται - υπενθυμίζει - δε μένουν μόνοι. Τον καλεί να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να πει ΟΧΙ στο ΣΥΝ και στην τροχοπέδη που λέγεται «ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα», που δημιουργήθηκε με εντολή της ΕΕ, με βάση τις δικές της αρχές. Τον καλεί να υπερψηφίσει το ΚΚΕ, γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει προώθηση της συσπείρωσης των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, ισχυρό λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, πιο μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κινήματος, στο συντονισμό και την κοινή δράση των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Σημαίνει ότι οι αγώνες του λαού θα φτάνουν και στην Ευρωβουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ