Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Το λετονικό ... «απαρτχάιντ» στην «Ευρώπη των 25»

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της GUE/NGL στη Λετονία

Συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Α. Ρούμπιξ, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας
Συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Α. Ρούμπιξ, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας
Επέστρεψε από τη Ρίγα της Λετονίας αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κι ευρωβουλευτής, και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το διάστημα 26-28 του Απρίλη είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλφρεντ Ρούμπιξ. Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε σε σύσκεψη που αφορούσε στα δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες στις χώρες της Βαλτικής που εντάχθηκαν στην ΕΕ. Στη σύσκεψη, που φιλοξένησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας, του «Κέντρου πληροφόρησης για τα δικαιώματα του ανθρώπου της Εσθονίας» και ο Χ. Μόντροου, ευρωβουλευτής κι επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας.

Ο Στρατής Κόρακας μαζί με άλλους 3 ευρωβουλευτές της «Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Πράσινης Αριστεράς των Βορείων Χωρών» (GUE/NGL), από τη Γερμανία τον Χ. Μόντροου (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού), τη Δανία την Π. Φράιμ (Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), και τη Σουηδία την Μ. Ερικσον (Αριστερό Κόμμα), είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών ομάδων του λετονικού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης με τον αντιδήμαρχο της Ρίγας, Σ. Ντολγκοπόλοφ. Η αντιπροσωπεία της GUE/NGL επισκέφτηκε επίσης το μνημείο που έστησαν οι σημερινές αρχές προς τιμήν των λετονικών «λεγεώνων των Ες-Ες», όπως και αντιφασιστικά μνημεία που υπάρχουν από τη σοβιετική περίοδο.

Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ευρωβουλευτές
Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ευρωβουλευτές
Πριν την αναχώρησή τους από τη Ρίγα, οι Στρ. Κόρακας και Χ. Μόντροου έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Λετονία: Τρεις μεγάλες «επιδόσεις» στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Οπως είναι γνωστό, την 1η του Μάη η Λετονία μαζί με άλλες 9 χώρες εντάχθηκαν στην ΕΕ. Την ώρα που η ΕΕ έκανε τα πάντα ώστε στα δέκα χρόνια της προενταξιακής διαδικασίας η Λετονία να προσαρμόσει τη νομοθεσία και την οικονομία της στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών, την ίδια ώρα ακολούθησε πολιτική στήριξης στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως άλλωστε και στις άλλες χώρες της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στη Λετονία μπορούμε να προσδιορίσουμε 3 μεγάλες ομάδες προβλημάτων, που αφορούν στη δημοκρατία, στα δημοκρατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

1. Η πρώτη ομάδα προβλημάτων αφορά στις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, όπου οι αρχές δεν έχουν δώσει πολιτικά δικαιώματα και τους χαρακτηρίζουν «μη πολίτες». Πρόκειται για το 1/4 του πληθυσμού, το οποίο μάλιστα δεν έχει κανένα δικαίωμα και ούτε είχε το δικαίωμα να ψηφίσει στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ (όπου το 33% όσων έλαβαν μέρος ψήφισαν κατά). Αυτή η μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει επίσης επιπρόσθετα σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά προβλήματα.

2. Μια δεύτερη ομάδα προβλημάτων αφορά στις αντικομμουνιστικές διώξεις, αφού στη χώρα εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο το ΚΚ Λετονίας, απαγορεύεται η «προπαγάνδα του κομμουνισμού» και η χρήση των συμβόλων του. Επίσης, όσοι παρέμειναν στις γραμμές του ΚΚΛ και μετά τις 13/1/1991 και δεν έχουν λετονική ιθαγένεια δεν μπορούν καν να ζητήσουν την απόκτηση της υπηκοότητας, ενώ ακόμη και αυτοί που έχουν την ιθαγένεια δεν έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι στις εκλογές όλων των επιπέδων. Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως ο Α. Ρούμπιξ, εξαιτίας αυτής της απαγόρευσης, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

3. Τρίτο, επίσης σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η κατεύθυνση αποκατάστασης του φασισμού, που ακολουθούν οι επίσημες αρχές της Λετονίας. Είναι μια πολιτική που συνδυάζεται με τον έντονο αντικομμουνισμό, αντισοβιετισμό και τις διώξεις σε βάρος των αντιφασιστών. Στα πλαίσια αυτά οι αρχές έστησαν μνημείο τιμής στους λεγεωνάριους των Ες-Ες στην περιοχή «Λέστενε», κάτι το οποίο διαπίστωσε και η αντιπροσωπεία της GUE/NGL. Την ίδια ώρα τα αντιφασιστικά μνημεία, όπως αυτό στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης «Σαλασπίλς», όπου έχασαν τη ζωή τους 150.000 άνθρωποι, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, για να τα εξαφανίσει ο χρόνος...

ΟΧΙ στις αυταπάτες

Μετά το πρόγραμμα της επίσκεψης οι Στρατής Κόρακας και Χανς Μόντροου έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαι στη χώρα σας. Πρέπει να σας πω ότι μετά την πρώτη μου επίσκεψη εδώ, γυρίζοντας στις Βρυξέλλες έστειλα επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Π. Κοξ, όπου τον ενημέρωνα γι' αυτά που συμβαίνουν εδώ. Πρώτα απ' όλα για το ζήτημα των "μη πολιτών", που είναι ένα θέμα αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα στην Ευρώπη, αλλά και όλου του κόσμου. Το πρόβλημα της εκπαίδευσης των ρωσόφωνων, αλλά και το πρόβλημα του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για όλους εκείνους που δεν εγκατέλειψαν το κόμμα τους μετά τα γεγονότα του Γενάρη του 1991. Μεταξύ αυτών και μιας εξέχουσας προσωπικότητας της χώρας σας, αλλά και διεθνούς εκτίμησης και κύρους, του Αλφρεντ Ρούμπιξ». Ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι αν και το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, την ίδια ώρα είναι ένα σημαντικό βήμα για την προβολή των αιτημάτων των εργαζομένων, αλλά και της αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται. Από αυτήν την άποψη είναι πολύ σημαντικές οι ευρωεκλογές του Ιούνη για την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων των λαών της Ευρώπης. «Αυτή η Ενωση δε δημιουργήθηκε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», είπε ο Στρ. Κόρακας, μιλώντας για το χαρακτήρα της ΕΕ, προσθέτοντας πως πρόκειται για «συνένωση των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου αυτών των χωρών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις αιτίες της διεύρυνσης της ΕΕ και υπογράμμισε πως οι λαοί των χωρών που μπαίνουν τώρα στην ΕΕ δε θα πρέπει να έχουν αυταπάτες σχετικά με τις επιδιώξεις της ΕΕ, και πως «απαιτείται και ο λαός της Λετονίας να συντονίσει τη δράση του για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου με τους αγώνες των άλλων λαών της Ευρώπης. Αυτή η επίθεση μπορεί να ανατραπεί μόνο με την κοινή πάλη κι όχι με ευχολόγια».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΕ θα συμβάλει στην επίλυση των παραπάνω δημοκρατικών προβλημάτων που υπάρχουν στη Λετονία, ο Στρ. Κόρακας είπε: «Είναι γνωστό πως πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι κάθε άλλο παρά τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών. Ομως, όπου οι λαοί συντόνισαν τους αγώνες τους είχαμε αποτελέσματα». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωκοινοβούλιο γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν στη Λετονία. Μάλιστα, οι Φερχόιγκεν και Πρόντι δημόσια στηρίζουν τις λετονικές αρχές που ακολουθούν αυτήν την πολιτική. Γι' αυτό το λόγο, σημείωσε, ο λαός της Λετονίας θα πρέπει να μην περιμένει από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών την επίλυση των προβλημάτων του, αλλά να οργανώσει το μαζικό του αγώνα και να διεκδικήσει λύσεις.


Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 24 του Γενάρη η απόφαση για τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος(2005-12-31 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τον Α. Ρούμπιξ από τις ευρωεκλογές!(2004-03-16 00:00:00.0)
Η εικόνα μιας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας(2003-04-06 00:00:00.0)
Σημαντικές αποφάσεις στο 8ο Συνέδριό του(2002-12-28 00:00:00.0)
Χρονιά δοκιμασιών αλλά και αγώνα(1998-01-18 00:00:00.0)
Λευτεριά στον Αλφρεντ Ρούμπιξ(1996-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ