Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Απέκλεισαν τον Α. Ρούμπιξ από τις ευρωεκλογές!

Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας αρνήθηκε να κάνει «δήλωση μετανοίας», όπως του ζητούσε δικαστήριο, ώστε να του επιτρέψει την κάθοδο στις ευρωεκλογές

Ο Α.Ρούμπιξ στο βήμα του 8ου Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας
Ο Α.Ρούμπιξ στο βήμα του 8ου Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας
Δικαστήριο της Ρίγας απέρριψε την Παρασκευή, 12 Μάρτη, την αίτηση του Αλφρεντ Ρούμπιξ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, με την οποία ο Α. Ρούμπιξ ζητούσε να αρθεί η καταδίκη που του είχε επιβληθεί για πολιτικούς λόγους το 1991, όταν ήταν Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λετονίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Α. Ρούμπιξ είχε συλληφθεί και καταδικαστεί τον Αύγουστο του 1991 σε 8 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της «προσπάθειας βίαιης ανατροπής του συνταγματικής εξουσίας», επειδή έμεινε πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά και υποστήριξε τη διατήρηση της Σοβιετικής Ενωσης. Απελευθερώθηκε το Νοέμβρη του 1997, αφού είχε εκτίσει τα 2/3 της ποινής, όπως προέβλεπε ο νόμος. Η καταδίκη αυτή εμποδίζει έως το 2005 τον Πρόεδρο του ΣΚΛ να ηγηθεί της λίστας του κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Στη δίκη που έγινε στις 12/3, αν και ο εισαγγελέας δεν έφερε αντίρρηση στο να αρθεί η καταδίκη του Α. Ρούμπιξ, το δικαστήριο αρνήθηκε να την ανακαλέσει. Στην απόφαση του δικαστηρίου σημειώνεται η ανάγκη ο Ρούμπιξ να αναγνωρίσει (!) την ευθύνη του και να ζητήσει συγνώμη (!) για τη στάση του, δηλαδή ουσιαστικά να προχωρήσει σε μια ιδιότυπη «δήλωση μετάνοιας», για να αρθεί η καταδίκη του. Κατά τη διάρκεια της δίκης, σε ερώτηση του δικαστή αν αναγνωρίζει «την ευθύνη του στο έγκλημα», ο Ρούμπιξ απάντησε πως ό,τι είχε να πει για την υπόθεση το έχει πει στην απολογία του, από την οποία δεν παραιτείται και δεν υπάρχει κάτι για να ζητήσει συγνώμη! Μετά από αυτή τη στάση του Προέδρου του ΣΚΛ, το δικαστήριο αρνήθηκε να άρει την καταδίκη, μια και όπως υπογραμμίζεται στην απόφασή του: «Αυτός δεν αναγνωρίζει το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε και θεωρεί τον εαυτό του αθώο». Η απόφαση του δικαστηρίου έχει τελεσίδικο χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές της Λετονίας εμπόδισαν την κάθοδο του Α. Ρούμπιξ στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΣΚΛ, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, σημείωσε ότι ήταν μια πολιτική απόφαση που επιβλήθηκε στο δικαστήριο από πολιτικά πρόσωπα. Αυτή, πάντως, η απόφαση δε θα εμποδίσει το ΣΚΛ να κατέβει στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Να σημειωθεί ότι ο Ρούμπιξ, αν και αρχηγός κόμματος με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Λετονία, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ούτε στις βουλευτικές ή τοπικές εκλογές στη χώρα του, αφού ισχύει απαγόρευση υποψηφιότητας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παρέμειναν και μετά το Γενάρη του 1991 στο ΚΚΛ, στα σοβιέτ, στις αντιφασιστικές και άλλες φιλοσοβιετικές οργανώσεις. Απαγόρευση που για τα «μάτια της Ευρώπης» αποφασίστηκε να μην ισχύσει στις ευρωεκλογές, τελικά, όπως φαίνεται με ...εξαίρεση τον Α. Ρούμπιξ.


Ι.Π


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ