Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Τελεσίγραφο Σαακασβίλι σε Βατούμι

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Σε νέα περίοδο κρίσης εισήλθε η Γεωργία μετά την κλιμάκωση της διένεξης μεταξύ του Προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και του προέδρου της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας Ασλάν Αμπασίτζε.

Η κρίση που υποβόσκει από την Παρασκευή (όταν ο Σαακασβίλι δήλωσε ότι θα εντάξει την Αντζαρία στη Γεωργία με οποιοδήποτε τρόπο) κορυφώθηκε την Κυριακή, όταν δυνάμεις της πολιτοφυλακής της αυτόνομης επαρχίας εμπόδισαν τον Γεωργιανό Πρόεδρο από το να εισέλθει στην περιοχή. Ο Σαακασβίλι επιθυμούσε να επισκεφτεί το Βατούμι ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Μαρτίου.

Μετά το γεγονός, και ενώ ο Αμπασίτζε επέστρεψε από τη Μόσχα όπου βρισκόταν, ο Πρόεδρος της Γεωργίας έκλεισε τα σύνορα με την Αντζαρία και κήρυξε οικονομικό εμπάργκο εναντίον της. Παράλληλα ο Σαακασβίλι κάλεσε την ηγεσία της Αντζαρίας να δεχτεί την εξουσία της Τιφλίδας και να αφοπλίσει την πολιτοφυλακή της ή να δεχτεί τις συνέπειες. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι συνέπειες. Ως απάντηση ο Αμπασίτζε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξάλλου χτες ο Γεωργιανός Πρόεδρος ανακοίνωσε το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού Βατούμι, ώστε να εμποδιστεί ενδεχόμενη εισαγωγή όπλων και σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε τη δημιουργία «επιτελείου» που θα διαχειρίζεται την κρίση με την Αντζαρία.

Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να λύσουν τις διαφορές τους.

Η Ρωσία πάντως έχει προειδοποιήσει ήδη από την Παρασκευή τη Γεωργία με «σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες», σε περίπτωση που οι γεωργιανές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Αντζαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ