Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Βόμβες και κατηγορίες κατά «Αλ Κάιντα», ενόψει επίσκεψης Πάουελ

Κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις έχουν συλλάβει κάποιους στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν

Associated Press

Κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις έχουν συλλάβει κάποιους στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν
ΚΑΡΑΤΣΙ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι αρχές του Πακιστάν «ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν» χτες μεγάλης ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε κλεμμένο αυτοκίνητο σταθμευμένο έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. «Ο θεός μας έσωσε», δήλωσε χαρακτηριστικά αστυνομικός. Στο Καράτσι έχουν σημειωθεί πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια εναντίον αμερικανικών, γαλλικών, δυτικών γενικά και σιιτικών στόχων, περιλαμβανομένης και εκείνης που είχε κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων έξω από το προξενείο - που έκτοτε, έχει μετατραπεί σε φρούριο - τον Ιούνη του 2002. Η συγκεκριμένη απόπειρα σημειώθηκε μερικές ώρες πριν αφιχθεί στο Πακιστάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ που, χτες, άρχισε τη νοτιοανατολικοασιατική περιοδεία του από την Ινδία, ωστόσο, όπως δήλωναν στελέχη του ειδικού κλάδου της αστυνομίας του Πακιστάν στο BBC, «δε φέρει» τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενέργειας της «Αλ Κάιντα».

Στην «Αλ Κάιντα» απέδωσε πάντως, χτες, ο στρατηγός - «πρόεδρος» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, τις δύο αποτυχημένες απόπειρες κατά της ζωής του το Δεκέμβρη του 2003. Ο στρατηγός απέδωσε τις δύο ενέργειες - εκ των οποίων η πρώτη απέτυχε χάρη σε μια συσκευή παρεμβολών για τη χρονοκαθυστέρηση τυχόν απόπειρας εξ αποστάσεως πυροδότησης εκρηκτικών μηχανισμών αμερικανικής προέλευσης, που είναι εγκαταστημένη στο αυτοκίνητό του, κι η δεύτερη, με έφοδο βομβιστών αυτοκτονίας, είχε 16 νεκρούς - σχεδιάστηκαν από «έναν Λίβυο ο οποίος διατηρεί σχέσεις με την "Αλ Κάιντα"». Μιλώντας σε πρεσβύτερους των φυλών στην Πεσάβαρ, ο Μουσάραφ επιχείρησε, παράλληλα, να αποσπάσει τη συναίνεσή τους για την καταδίωξη των «500-600 ξένων» που έχουν καταφύγει στις ημιαυτόνομες περιοχές και η κυβέρνησή του όπως και οι Αμερικανοί θεωρούν «τον εναπομείναντα κορμό» της «Αλ Κάιντα». Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς πολλές αυτόνομες φυλές θεωρούν τις κοινές επιχειρήσεις του στρατού του Πακιστάν και των ΗΠΑ στα εδάφη τους «εισβολή» και αρκετοί αναλυτές επισείουν τον κίνδυνο να αρχίσει εμφύλιος στη χώρα.

Οσον αφορά τον επικεφαλής της «Αλ Κάιντα» Οσάμα μπιν Λάντεν, πληροφορίες από τη Γαλλία, πιο συγκεκριμένα τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγό Ανρί Μπενταζέ, έχει «διαφύγει αρκετές φορές τη σύλληψη στο Αφγανιστάν», μετέδιδε χτες το Ρόιτερ, επικαλούμενο συνέντευξη του Γάλλου σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Κόλιν Πάουελ στο μεταξύ, που χτες βράδυ έφθασε στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο της προσπάθειάς των ΗΠΑ να «ενθαρρύνουν τη διμερή προσέγγιση» Ινδίας και Πακιστάν, καθώς και να συζητήσει, σήμερα, τη «βελτίωση» των σχέσεων σε οικονομικό επίπεδο με την Ινδία με τον πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ - ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αντιμετωπίζει προσεχώς εκλογική δοκιμασία. Τρίτος σταθμός του Πάουελ, μετά από την Ινδία και το Πακιστάν, θα είναι το Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ