Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το ΝΑΤΟ ... ολυμπιονίκης

Υπό ΝΑΤΟικό κλοιό τίθεται η Ελλάδα στο όνομα της αντιτρομοκρατικής προστασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η ιδιότυπη «κατάσταση πολιορκίας» προβάλλεται από ορισμένους, δηλαδή από την κυβέρνηση της ΝΔ και την «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, ως το «αναγκαίο κακό» προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ ακριβώς, στο «αναγκαίο» του ούτως ή άλλως «κακού», ανοίγει ένας φαύλος κύκλος που θα μας οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει - και αν ακόμα δεχτούμε ότι η τρομοκρατική απειλή είναι αυτή που προβάλλεται - είναι, τι σχέση έχουν τα αεροπλανοφόρα, τα ιπτάμενα ραντάρ, τα μαχητικά αεροσκάφη, τα πολεμικά πλοία, τα αντιαεροπορικά συστήματα και τόσα άλλα ΝΑΤΟικά συστήματα με την αποτροπή ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος; Οσο κι αν ψάξει κάποιος δε βρίσκει μια απάντηση από τους αρμόδιους που να πατάει στα πόδια της. Αντίθετα, αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι η ΝΑΤΟική κινητοποίηση έχει περισσότερο «πολιτική» και «ψυχολογική» σημασία. Δηλαδή, άλλοι είναι οι πραγματικοί σκοποί.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, οι Αμερικανοί, έρχεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να ασκήσει τη «φιλειρηνική» πολιτική του. Θα ήταν σαν να ισχυρίζεται ότι καλεί κάποιος το λύκο να ...φυλάξει τα πρόβατα. Εξάλλου, ο ελληνικός λαός έχει συσσωρευμένη πείρα από τη δράση αυτού του οργανισμού. Το ΝΑΤΟ, από την ίδρυσή του, με συνέπεια αποτελεί δύναμη πολέμου, αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας για τους λαούς.

Στην πραγματικότητα αυτό που συντελείται, με τη ΝΑΤΟική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι η εδραίωση του σύγχρονου ρόλου του ΝΑΤΟ, ως μοχλού των επεμβάσεων των τελευταίων χρόνων, για δήθεν λόγους ανθρωπιστικούς και φιλειρηνικούς. Ερχεται στην Ελλάδα για να μείνει στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό υπαγορεύουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, εργαλείο των οποίων είναι αυτή η λυκοσυμμαχία.

Ετσι, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα εξελιχθεί μια τεράστια ΝΑΤΟική επιχείρηση - καθώς θα ενεργοποιηθούν όλα τα σχετικά στρατιωτικά μέσα και τα οπλικά συστήματα - η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μια τέτοια επιβεβαίωση του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης που διεκδικεί παρουσία όχι μόνο στα πολεμικά πεδία αλλά και στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας. Ετσι, η υπόθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ανοίγει το δρόμο της καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ταυτόχρονα, οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται εντατικά για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας» ξαναζωντανεύοντας το φάντασμα του «εσωτερικού εχθρού»...

Και δεν είναι μόνο αυτές οι παρενέργειες της ΝΑΤΟικής κινητοποίησης στη χώρα μας. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων μετατρέπει, εκ των πραγμάτων, τους ίδιους τους Αγώνες σε ΝΑΤΟική επιχείρηση και κατά συνέπεια σε στόχο αυτών που εμφανίζονται, για όποιους λόγους επικαλούνται, ως πολέμιοι του ΝΑΤΟ, δηλαδή των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Μέσα σε αυτή την τρομο-υστερία που καλλιεργείται, η καλύτερη άμυνα απέναντι σε υπαρκτούς ή υποθετικούς κινδύνους από ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ