Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Σάλος» για τους εργαζόμενους και τους μισθοφόρους

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την Ινδία εγείρουν οι αποκαλύψεις για την κακομεταχείριση Ινδών εργαζομένων, αλλά και για την παρουσία 1.500 Ινδών μισθοφόρων στο Ιράκ.

Μετά από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Hindustan Times», που ανέφερε ότι κάπου 20 Ινδοί που «διέφυγαν» από αμερικανική κατοχική βάση στο Ιράκ όπου εργάζονταν - έχοντας πληρώσει 7.500 ρουπίες ο καθένας σε κύκλωμα εκμετάλλευσης ανέργων προκειμένου να μεταβούν στο Κουβέιτ, καταλήγοντας όμως αντ' αυτού στο Ιράκ... - κατήγγειλαν ότι «επί εννέα μήνες κακοποιούνταν» από τους Αμερικανούς στη Μοσούλη, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ άρχισε έρευνα και άρχισε «συνεννοήσεις» με την κυβέρνηση Μπους για να διακριβωθεί τι συμβαίνει.

«Είμαστε σκλάβοι στις αμερικανικές κουζίνες. Σπάνια μας άφηναν να κοιμηθούμε, για δύο μήνες. Οποιον παραπατούσε τον βασάνιζαν επί ημέρες» (!), υποστήριξε ένας από τους 20 Ινδούς εργαζόμενους, ο Χάμιντ, που κατήγγειλε επίσης πως συχνά οι Αμερικανοί τους «χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες» (!), όταν η βάση τους δεχόταν επίθεση από Ιρακινούς αντάρτες. Ο αδελφός του, Σαχζαχάν, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί τους υποχρέωναν να μαγειρεύουν χοιρινό κρέας, παρόλο που γνώριζαν πως είναι μουσουλμάνοι. Οι 20 Ινδοί υποστηρίζουν επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν τους επέτρεπαν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους και το μόνο που τους διαβεβαίωναν είναι πως κάθε μήνα οι συγγενείς τους θα έπαιρναν το μισθό τους, ύψους 268 δολαρίων. Οι Ινδοί δραπέτευσαν από το στρατόπεδο όταν δέχτηκε επίθεση ανταρτών τον Απρίλη. Ενας Ιρακινός οδηγός φορτηγού τους βοήθησε να φθάσουν μέχρι τη Βαγδάτη, απ' όπου ταξίδεψαν στη Φαλούτζα και στη συνέχεια στην Ιορδανία και στην Ντόχα πριν επιστρέψουν στη Βομβάη, στις 28 Απρίλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Indian Express», πρόσφατα, δύο Ινδοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ, όπου εργάζονταν «ως φύλακες». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of India», τουλάχιστον 1.500 πρώην μέλη των ινδικών ενόπλων δυνάμεων έχουν «προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας» και η ινδική κυβέρνηση - μετά και τις σχετικές καταγγελίες του ΚΚ Ινδίας - αναγκάζεται να εξετάσει το ζήτημα της «νομιμότητας» της παρουσίας μισθοφόρων υπηκόων της στο Ιράκ.

Οι Ινδοί, σύμφωνα με πηγές της «Times of India», υπηρετούν ως φύλακες σε πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια, αποθήκες εφοδιασμού και παράλιες εγκαταστάσεις. Οι αποκαλύψεις για το ρόλο τους προκαλεί έντονες συζητήσεις στην Ινδία - όπου επισήμως η κυβέρνηση Βάτζπαϊ επιμένει στην επίσημη πολιτική «μη εμπλοκής» στην κατοχή του Ιράκ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ