Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αποκαλύψεις και καταγγελίες

Ματωμένη είναι η μάσκα του κρατούμενου από τους φορείς της «ελευθερίας» του. Η φωτό είναι από εκείνες που δημοσίευσε η «Ντέιλι Μίρορ»

Daily Mirror

Ματωμένη είναι η μάσκα του κρατούμενου από τους φορείς της «ελευθερίας» του. Η φωτό είναι από εκείνες που δημοσίευσε η «Ντέιλι Μίρορ»
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέες αποκαλύψεις και μαρτυρίες έρχονται στο φως για την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου, που ζητά «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», δε φαίνεται να καταλαγιάζουν το θόρυβο. Ο αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε, χτες, 240 κρατούμενους από τη φυλακή Αμπού Γράιμπ, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Να γίνει έρευνα σε βάθος και να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα φέρεται να ζήτησε από το Πεντάγωνο ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που απεικονίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν με απερίγραπτους τρόπους Ιρακινούς κρατουμένους. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Πεντάγωνο έστειλε στο Ιράκ τον στρατηγό Τζέφρι Μίλερ, πρώην υπεύθυνο για τα κρατητήρια-κολαστήρια του Γκουαντανάμο, με το καθήκον να ερευνήσει όλες τις φυλακές που διατηρούν στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στις έρευνες θα εμπλακούν και οι μυστικές υπηρεσίες καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι την ευθύνη για τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια στη φυλακή Αμπού Γράιμπ είχε η CIA. Στη Βρετανία, αντίθετα, η ηγεσία του στρατού, όπως και ο υφυπουργός Αμυνας, Ανταμ Ιγκραμ, επιμένουν ότι πρώτα θα ερευνηθεί η αυθεντικότητα των αντίστοιχων φωτογραφιών με Βρετανούς στρατιώτες και μετά θα ληφθούν τα όποια μέτρα.

Η ανθρωπιστική οργάνωση «Human Rights Watch», με επιστολή της στην Κοντολίζα Ράις, ζητά να αναθεωρηθεί ο κανονισμός κράτησης και ανάκρισης για το σύνολο των αμερικανικών στρατευμάτων, όπου και αν βρίσκονται, καθώς και την καταγραφή των ανακρίσεων σε βίντεο και την ποινική δίωξη των δραστών βασανιστηρίων. Την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων ζήτησε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ανεξάρτητη έρευνα ΟΗΕ και πλήθος καταγγελιών

Από τις μάχες στη Νατζάφ

Associated Press

Από τις μάχες στη Νατζάφ
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι διεξάγει δική της έρευνα για τα βασανιστήρια στο Ιράκ, χρησιμοποιώντας μαρτυρίες Ιρακινών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και των κατοχικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, σε ΗΠΑ και Βρετανία, φαίνεται ότι ήταν η κορυφή του παγόβουνου καθώς οι καταγγελίες για βασανισμό που έχουν συγκεντρώσει πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ανθρωπιστική και ενημερωτική οργάνωση «Occupation Center Watch», που δραστηριοποιείται στο Ιράκ από πέρσι το καλοκαίρι, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι έχει καταγγείλει το γεγονός από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οπως μετέδιδαν, χτες, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλοί Ιρακινοί περιέγραφαν πολύ χειρότερα βασανιστήρια από όσα απεικονίζονται στις φωτογραφίες και εκτιμούν ότι η φυλακή Αμπού Γράιμπ είναι «παράδεισος» σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες αμερικανικές φυλακές στη χώρα. Καταγγελίες ότι υπέστη βασανιστήρια έκανε, χτες, και ο δημοσιογράφος Σουχάιμπ αλ Μπαζ, του «Αλ Τζαζίρα», που κρατούνταν για 74 μέρες.

Και εγκλήματα πολέμου

Εκτός, όμως, από αυτό, χτες, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Canal» μετέδωσε βίντεο τριάμισι λεπτών, που φέρει την ημερομηνία της 1ης του Δεκέμβρη 2003, και δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται σε ελικόπτερο να «γαζώνουν» 3 Ιρακινούς από αέρος, οι οποίοι δε φέρουν όπλα και δεν τους απειλούν, ενώ μάλιστα ακούγεται ξεκάθαρα ο αξιωματικός τους να τους διατάζει να «τελειώνουν» με τον 3ο που δε σκοτώθηκε ακαριαία αλλά κείτεται αιμόφυρτος. Το δίκτυο υποστηρίζει ότι προμηθεύτηκε το βίντεο από έναν Ευρωπαίο εργαζόμενο στον αμερικανικό στρατό που έφυγε από το Ιράκ πριν από μερικές βδομάδες.


Μέλος της ιρακινής αντίστασης δείχνει ένα κράνος από πλήρωμα κατοχικού ελικοπτέρου που καταρρίφτηκε

Associated Press

Μέλος της ιρακινής αντίστασης δείχνει ένα κράνος από πλήρωμα κατοχικού ελικοπτέρου που καταρρίφτηκε
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο «πόλεμος» εντυπώσεων για τα βασανιστήρια(2009-04-23 00:00:00.0)
«Σφραγίζουν» πόλεις οι κατακτητές(2005-06-08 00:00:00.0)
Σπεύδουν «προς υποστήριξη» οι Βρετανοί(2004-10-22 00:00:00.0)
Αποτροπιασμός...(2004-08-25 00:00:00.0)
Χαμηλώνουν οι τόνοι από Πρόεδρο και Σαντρ(2004-06-12 00:00:00.0)
Διεργασίες εντός και εκτός(2004-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ