Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ 58 ΠΡΩΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
«Πυρά» προς Μπους για τη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η επίθεση έχει δοκιμαστεί και στο πρόσφατο παρελθόν και 58 πρώην διπλωμάτες και συνταξιούχοι ανώτεροι υπάλληλοι, έθεσαν με επιστολή στο στόχαστρό τους τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους και κυρίως την πολιτική που ακολουθεί στη Μέση Ανατολή, όπως ακριβώς είχαν πράξει πριν μερικές ημέρες και οι Βρετανοί συνάδελφοί τους.

Ο αχός πολύς και σε αυτή την περίπτωση, όσο για το αποτέλεσμα της «επίθεσης» κρίνεται... Πάντως, η επιστολή των 58 ζητά την αλλαγή πολιτικής, σημειώνοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι η χώρα χάνει «φίλους, κύρος και αξιοπιστία».

Η επιστολή εστιάζεται στην υποστήριξη που παρείχε ο Τζορτζ Ου. Μπους στο σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για μονομερή αποχώρηση από τη Γάζα, που ουσιαστικά κατά τους αναλυτές «αφοπλίζει» το «κουαρτέτο», δηλαδή τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, που θα συναντηθεί προσεχώς στη Νέα Υόρκη και το οποίο είχε δεσμευτεί στην προώθηση του «οδικού χάρτη»... «Ελπίδα μας είναι και τα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ να ακούσουν τις φωνές των έμπειρων διπλωματών» γράφουν χαρακτηριστικά και απευθυνόμενοι στον ίδιο τον Πρόεδρο Μπους τονίζουν: «Η κυνική στήριξη στο σχέδιο Σαρόν, στις δολοφονίες, στην οικοδόμηση ενός τείχους που θυμίζει εκείνο του Βερολίνου, στα σκληρά μέτρα στις κατεχόμενες περιοχές, κοστίζουν στις ΗΠΑ σε κύρος, φίλους και αξιοπιστία» και με παρόμοια πολιτική η ζωή Αμερικανών επισήμων ή απλών πολιτών που ζουν στη Μέση Ανατολή ή και αλλού τίθεται σε πολύ μεγάλο και συχνά θανάσιμο κίνδυνο.

Οι 58 πρώην διπλωμάτες χαιρετίζουν την ανάλογη πρωτοβουλία των Βρετανών συναδέλφων τους, ενώ ο «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, Αντριου Κίλγκορ, μιλώντας στο BBC κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να πάψει να στηρίζει τα σχέδια του Σαρόν, ιδιαίτερα μετά το «όχι» των ίδιων των μελών του Λικούντ.

Τέλος, ο Αμερικανός διπλωμάτης, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κατάρ από το 1977 έως το 1980, αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, σημείωσε «ότι και εκεί η κατάσταση μάλλον είναι χειρότερη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ