Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Χρονιά δοκιμασιών αλλά και αγώνα

Συνέντευξη με τον ηγέτη των Λετονών κομμουνιστών, Αλφρεντ Ρούμπιξ

Ο ηγέτης του ΚΚ Λετονίας, Αλφρέντ Ρούμπιξ, μέλος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, από την πρώτη κιόλας μέρα της απελευθέρωσής του, από τις κεντρικές φυλακές της Ρίγας, εντάχθηκε στην πολιτική δραστηριότητα. Ακριβέστερα, δεν είχε σταματήσει τον αγώνα ούτε στη φυλακή. Τα γράμματά του δημοσιεύονταν ευρέως στον αριστερό και πατριωτικό Τύπο. Ο "Ρ" επικοινώνησε τηλεφωνικώς στο σπίτι του Ρούμπιξ στη Ρίγα και του ζήτησε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις ενόψει των καθηκόντων της νέας χρονιάς.

- Αλφρέντ Πετρόβιτς, τι σήμαινε για σας προσωπικά και για τους εργαζόμενους της Λετονίας ο χρόνος που πέρασε;

- Το 1997 υπήρξε χαρούμενο για την οικογένειά μου και τους οπαδούς μου, διότι συναντηθήκαμε επιτέλους στην ελευθερία. Και για μένα είναι σημαντικός για το ότι, βγαίνοντας από τη φυλακή το Νοέμβρη, ύστερα από μερικά χρόνια κάθειρξης, αντίκρισα το ληστρικό καπιταλισμό στη χώρα, που πριν από τη σύλληψή μου ήταν σοσιαλιστική. Εχω ήδη ταξιδέψει στη Δημοκρατία και όπου πήγα οι άνθρωποι παντού ένα πράγμα ζητούν: "Δώστε μας δουλιά!". Η ανεργία σε ορισμένες περιοχές της Λετονίας φτάνει το 90%. Τα εξουθενωμένα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων προβάλλουν συνεχώς μπροστά στα μάτια μου και η παράκλησή τους αντηχεί στ' αυτιά μου: "Δώστε μας ψωμί!".

Για τη Λετονία ήταν μια χρονιά της παραπέρα ολίσθησης του λαού στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και της πτώσης του κύρους του κράτους στο διεθνή στίβο, λόγω του διεφθαρμένων δομών της εξουσίας και της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που φάνηκε και στο ζήτημα της εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαι πεπεισμένος ότι καμιά επιδίωξη της Λετονίας για ένταξη στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ δε θα τη σώσει από την παραπέρα μετατροπή της σε αποικία της Δύσης, δε θα σώσει το λαό από την καταδίκη του στη φτώχεια, αν το καθεστώς δεν εξασφαλίσει στους ανθρώπους εργασία, αν δε ρυθμίσει το εμπόριο με την Ανατολή, δηλαδή με τη Ρωσία.

- Ποια η πρόβλεψή σας για το 1998;

- Το 1998 θα είναι στη Λετονία το έτος της προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές στο Σέιμ (Κοινοβούλιο). Οι πολιτικοί, που βρίσκονται στην εξουσία, θα παρουσιαστούν ως αγγελούδια και θα ψάξουν να βρουν, ερωτοτροπώντας με το κοινό, τους υπαίτιους για την εξαθλίωση του λαού με βάση την αρχή "ο κλέφτης ψάχνει τον κλέφτη". Ο λαός δεν μπορεί να υπολογίζει σε ορισμένα κοκαλάκια με τη μορφή άθλιων αυξήσεων στις συντάξεις ή σε κάποιες αλλαγές στη φορολογία. Η εξουσία θα κάνει αυτό το βήμα για να ψηφίσει πάλι ο λαός το ληστρικό καθεστώς. Ριζικές αλλαγές στη βελτίωση της κατάστασης του λαού δεν προβλέπω.

- Θα προχωρήσουμε, άραγε, δηλαδή οι λαοί της ενιαίας ΕΣΣΔ, προς συνάντηση ο ένας με τον άλλο;

- Σε ό,τι αφορά την πρώην Ενωσή μας, δυστυχώς, δε θα γίνουν ριζικές αλλαγές στην κατεύθυνση της προσέγγισης των λαών. Ο καπιταλισμός στο έδαφος αυτό θα αναπτύσσεται με βάση την αρχή του "διαίρει και βασίλευε". Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε πολλές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ βρίσκονται στην εξουσία πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΣΕ, τα οποία έγιναν πρόεδροι αστικών Δημοκρατιών και δεν ενδιαφέρονται για το ότι οι λαοί υποφέρουν. Κύριο για τους ανθρώπους αυτούς είναι ότι στρογγυλοκάθισαν στις προεδρικές καρέκλες, γι' αυτό και με όλες τις αλήθειες και τις αναλήθειες παρατείνουν την παραμονή τους στις καρέκλες αυτές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ μερικοί ρίχνουν το αγκίστρι και για μια τρίτη θητεία.

Ταυτόχρονα, οι λαοί ολοένα και περισσότερο θα νιώθουν την έλξη και θα τείνουν προς την ένωση. Αυτή όμως είναι δυνατή με τους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Η καπιταλιστική ένωση των κρατών, είτε στην ΚΑΚ, ή σε παρόμοιους σχηματισμούς, λόγω της αντίθεσης συμφερόντων των καπιταλιστικών κρατών που την απαρτίζουν, είναι αδύνατη και δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει τους λαούς. Βλέπω τη δυνατότητα ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης μόνο μέσα από τους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ