Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Η εικόνα μιας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας

Αρχηγός Κράτους, Πρόεδρος: Βάιρα Βίκε-Φρέιμπεργκα Αρχηγός κυβέρνησης, πρωθυπουργός: Einars Repse υπουργός Εξωτερικών: Sandra Kalniete. Εκταση: 45.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πληθυσμός: 2,4 εκατομμύρια (περίπου 500 χιλιάδες οι «απάτριδες», που δεν έχουν πάρει καμία υπηκοότητα) Γλώσσα: Λετονικά (το 45% του λαού είναι ρωσόφωνοι) Πρωτεύουσα: Ρίγα. Νόμισμα: Λατς. Ανεργία: 9% επίσημα (πραγματική, όμως, ανεργία αγγίζει το 30% περίπου του ικανού για εργασία πληθυσμού).

Λετονία και ΕΕ

Η Λετονία υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ το 1995 και υπέβαλε αίτηση για ένταξη την ίδια χρονιά. Το 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μη συμπεριληφθεί η Λετονία στην πρώτη ομάδα χωρών που θα ξεκινούσαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παρά ταύτα, το 1999, μετά από μια σειρά σημαντικών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η Λετονία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Το 1999, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι αποφάσισε να συγκαλέσει διμερείς διακυβερνητικές συνδιασκέψεις το 2000 και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Λετονία, με σκοπό να ενταχθεί στην Ενωση. Οι διαπραγματεύσεις για τα οχτώ πρώτα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου άρχισαν επίσημα το Μάρτη 2000. Τον Οκτώβρη 2002, η Επιτροπή πρότεινε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Λετονία, η οποία είναι ανάμεσα στις δέκα χώρες που κλήθηκαν να ενταχτούν στην ΕΕ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

Πολιτικό σύστημα

Το πολίτευμα της Λετονίας είναι αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, από το 1991 έχει απαγορευτεί η δράση του ΚΚΛ, όπως και η χρησιμοποίηση των σοσιαλιστικών συμβόλων.

Η νομοθετική εξουσία ανήκει στο κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 100 αντιπροσώπους. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο για τετραετή θητεία. Ο Πρόεδρος δημοσιεύει νόμους, διορίζει τον πρωθυπουργό και έχει αντιπροσωπευτικό ρόλο. Η νυν πρόεδρος, Βάιρα - Βίκε Φράιμπεργκα, εκλέχθηκε τον Ιούλιο 1999.

Το 2002, η Βίκε - Φράιμπεργκα κάλεσε τον ηγέτη του κόμματος Νέα Εποχή, Einars Repse, να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Το κόμμα ήρθε πρώτο στις εκλογές του προηγούμενου μήνα, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός περιλαμβάνει το Πρώτο Κόμμα, την Ενωση Αγροτών/ Πράσινο Κόμμα και το Κόμμα Πατρίδα και Ελευθερία.

Σημαντική επιτυχία σημείωσε σ' αυτές τις εκλογές ο συνασπισμός «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε μια ενιαία Λετονία» (ΖΑΠΤΣΕΛ), που πήρε το 18% των ψήφων, εκλέγοντας 24 βουλευτές. Στο Πρόγραμμά του το ΖΑΠΤΣΕΛ τασσόταν ενάντια στο ΝΑΤΟ, υπέρ της παραχώρησης ίσων δικαιωμάτων στους «απάτριδες», υπέρ της διεύρυνσης των κοινωνικών κατακτήσεων. Στις αρχές του 2003 το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα της συμμαχίας (Κόμμα Λαϊκής Συναίνεσης) στο όνομα του «ρεαλισμού» (βλ. αποδοχή ένταξης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ) αποχώρησε από το ΖΑΠΤΣΕΛ, στο οποίο παρέμειναν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (5 βουλευτές) και το Κόμμα «Ισότητα» (3 βουλευτές).

Πρόεδρος του ΣΚΛ είναι ο Αλφρεντ Ρούμπιξ - πρώην Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ, που για την ανυποχώρητη πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού φυλακίστηκε επί 6 χρόνια (1991-'97).

ΝΑΤΟ - πόλεμος

Οι δύο προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Λετονίας είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το Νοέμβρη του 2002 στη Σύνοδο της Πράγας, η Λετονία κλήθηκε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στήριξε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ