Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Διολίσθηση προς το χαράτσι

Θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και αναλογιστικής μελέτης υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος

Στην τσέπη των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη φαίνεται να παραπέμπει η προσήλωση της κυβέρνησης στο λεγόμενο διάλογο και στις αναλογιστικές μελέτες για τον προσδιορισμό του κόστους, όπως διατυπώθηκαν το περασμένο Σάββατο απ' τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Με την εσπευσμένη - λόγω προεκλογικής περιόδου - νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (νόμος 3232/2004), οι ειδικές συμβάσεις των γιατρών του άρθρου 10 του ΝΔ 1204/1972 μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ωστόσο όμως, με το άρθρο 27 του 3232/2004 τίθεται ο περιορισμός ότι στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι συμβασιούχοι γιατροί που προσλήφθηκαν μέχρι την 31.12.1992 και ότι αυτοί μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του Κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ πληρώνοντας οι ίδιοι τις εισφορές τόσο των εργοδότη όσο και του εργαζόμενου.

Η ρύθμιση αυτή είναι απαγορευτική, καθώς κάθε γιατρός πρέπει να καταβάλει 250 ευρώ για ασφάλιση και 350 ευρώ για εξαγορά μηνιαίως και για 10 χρόνια χρόνια μόνο προϋπηρεσίας, τονίστηκε στο συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος αρκέστηκε να πει: «Το αίτημα για ασφάλιση στο ΙΚΑ, εκείνων που στο παρελθόν ήσαν συμβασιούχοι, θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, αφού πρώτα, όμως, υπάρξει πλήρης αναλογιστική μελέτη για τον προσδιορισμό του κόστους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται να παραπέμπονται και οι άλλες διεκδικήσεις των γιατρών του ΙΚΑ. «Το αίτημα για την προκήρυξη 5.500 κενών οργανικών θέσεων θα αντιμετωπιστεί, αφού πρώτα προκηρυχτούν οι θέσεις για τα Αστικά Κέντρα Υγείας, που προωθεί το υπουργείο Υγείας» είπε ο Π. Παναγιωτόπουλος. «Αντικείμενο διαλόγου» - κατά τον υπουργό θα αποτελέσει και η επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης - που κόπηκε - ενώ αρκούντως φειδωλός αποδείχτηκε ο Π. Παναγιωτόπουλος στην υιοθέτηση της θέσπισης του Επιστημονικού Βαθμολογίου.

Στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος τόνισε την ανάγκη ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα που θα παρέχει ισότιμες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Σ. Ζιώγος. Στο συνέδριο δεν παραβρέθηκε - ενώ προσκλήθηκε - εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο «διάλογος» και η αγωνιστική προοπτική

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δήλωσε - όπως έκανε στη μέχρι τώρα διαδρομή της - την προσήλωσή της στο διάλογο με τη νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας αυτή τη φορά τη βεβαιότητά της για την προώθηση όσων υποσχέθηκε.

Την αγωνιστική διάσταση στο συνέδριο έδωσαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας είναι αδύνατος και ανεπαρκής, αν ταυτόχρονα δεν αναδεικνύουμε και δεν αντιπαλεύουμε τις γενεσιουργές αιτίες. «Αν, πρόσθεσαν, δε διεκδικήσουμε φιλολαϊκές αλλαγές στη γενικότερη πολιτική στον τομέα της Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων κλπ., αν δε συγκρουστούμε με όσους τη στηρίζουν αυτή την πολιτική».

Η Πανεπιστημονική πρότεινε τη διεκδίκηση ενός ενιαίου καθολικού και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Ασφάλισης με πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

Επίσης πρότεινε:

  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια και Ασφάλιση.
  • Μια ενιαία και καθολική σχέση εργασίας, αυτή της πλήρους, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, με ικανοποιητικούς μισθούς, εκπαίδευση και ασφάλιση.
  • Ο οικογενειακός γιατρός, οργανικά ενταγμένος στο Κέντρο Υγείας αποτελεί βασικό μοχλό λειτουργίας και σύνδεσης του ΚΥ με την οικογένεια και την κοινωνία.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από την ημέρα της πρόσληψης.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατώτερες βασικές αποδοχές για τους νεοπροσληφθέντες 1.600 ευρώ το μήνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ