Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Και οι ναυτεργάτες στην απεργία

Απεργιακό σάλπισμα σημαίνει από άκρη σ' άκρη και στο πρώτο λιμάνι της χώρας, από τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Χτες ακριβώς κάτω από την αγωνιστική πίεση των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που εκπροσωπούνται από τα ναυτεργατικά σωματεία των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, και την πάνδημη απαίτηση των ναυτεργατών, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας υποχρεώθηκε να κηρύξει για την 31η Μάρτη 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια του Λεκανοπεδίου και στα πλοία των πορθμειακών γραμμών σε πανελλαδική κλίμακα. Μάλιστα, την ίδια μέρα, η ΠΕΜΕΝ καλεί όλους τους μηχανικούς σε γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν την προοπτική της κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα. Η απεργία στα καράβια αρχίζει στις 00.01 της Τετάρτης και λήγει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Η συγκέντρωση στον Πειραιά, που διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου μπροστά από τον ηλεκτρικό σταθμό.

Απεργία έχουν κηρύξει ακόμα δεκάδες άλλα σωματεία κλαδικά και εργοστασιακά, όπως τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και το σωματείο των εργαζομένων στο ναυπηγείο της ΝΑΥΣΙ. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό και Δέρμα. Τα Σωματεία των εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα καπνεργοστάσια «ΚΕΡΑΝΗΣ» και «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», των εμποροϋπαλλήλων, λογιστών, των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και των εργαζομένων στα εργοστάσια Οξυγόνου και άλλων Αερίων, της ΔΕΗ Πειραιά και άλλα. Απεργούν και οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ με απόφαση της Ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και για την περιφρούρηση της απεργίας. Ηδη καθορίζονται οι ομάδες εργαζομένων που θα βρίσκονται έξω από τους χώρους δουλιάς από τα ξημερώματα, αλλά και των ναυτεργατών, που από τη νύχτα, δηλαδή το πρώτο λεπτό της 31ης Μάρτης, θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και αλλού.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία, σημειώνοντας: «Δικαιώματα που κατακτήσαμε οι μηχανικοί, οι ναυτεργάτες, γενικότερα η εργατική τάξη, με σκληρούς αγώνες και αίμα, θέλουν να τα πάρουν πίσω οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ναυτιλιακών εταιριών, δηλαδή για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν τα δύο σωματεία, το οποίο διαμορφώθηκε με βάση τις ανάγκες των ναυτεργατών, προβλέπει να μην περάσουν τα αντιναυτεργατικά μέτρα, που έχουν διαμορφώσει τα κυβερνητικά επιτελεία του ΥΕΝ με τους εφοπλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωση για το μαζικό διωγμό των ναυτεργατών από τα καράβια, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σταθερή εργασία 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων (1 προς 1), με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στο ΝΑΤ καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χαρακτηρισμός του επαγγέλματος βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο και καταβολή επιδόματος ύψους 5% με βάση το μισθό. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, άμεση απορρόφηση των ανέργων, επίδομα ανεργίας ανάλογο με το 80% του μισθού, αποκλειστικά δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ