Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάθε χρόνο 150 εργάτες νεκροί

Χτες ο 5ος νεκρός από την αρχή του χρόνου

Ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έστελνε τα ΜΑΤ να αντιμετωπίσουν προκλητικά τους απεργούς οικοδόμους, δείχνοντας πόσο αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές εργατών που χάνονται καθημερινά στους χώρους δουλιάς, ένας ακόμα οικοδόμος έχανε τη ζωή του. Ο πέμπτος νεκρός εργάτης μέσα σε μια βδομάδα. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ετήσιος μέσος όρος θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» από το 2000 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 50% συγκριτικά με τη δεκαετία του '90.

Ο χτεσινός νεκρός είναι ο Γ. Σκούνος, 54 ετών, που δούλευε στην τεχνική κατασκευαστική εταιρία «J&B ΑΒΑΞ» σε εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού στην Κοζάνη. Πέθανε από καρδιακή προσβολή λίγο μετά αφότου άρχισε τη δουλιά. Ενα γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως και πολλά παρόμοια, ότι το αίτημα των οικοδόμων για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο. Επιβεβαιώνει ακόμα ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οδηγούν όχι μόνο στην ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και απειλούν καθημερινά τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των εργαζομένων. Ενώ είναι πλέον προφανές ότι ο προωθούμενος από την κυβέρνηση αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων από Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) θα αυξήσει το βαθμό επαγγελματικού κινδύνου στα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν.

Γενικότερα, τα στοιχεία από το 2000 μέχρι σήμερα για τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» (που δεν είναι καθόλου ατυχή συμβάντα, αλλά συνειδητή επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία στηρίζεται από τους πολιτικούς του εκφραστές) δίνουν τρομακτικά αποτελέσματα: 127 νεκροί το 2000, 188 το 2001, 153 το 2002 και σχεδόν 150 το έτος 2003 - σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο «Ρ» για αυτό το έτος. Σύνολο νεκρών εργατών 2000-2003: 618. Μέσος ετήσιος όρος: 154 νεκροί εργάτες, θυσία στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Και όλα αυτά όταν στις αρχές του 2000 η κυβέρνηση και οι διάφοροι κοινωνικοεταιρικοί (αν)αρμόδιοι οργανισμοί πανηγύριζαν γιατί στη δεκαετία του '90 ο μέσος όρος δεν ξεπερνούσε τα 100 θανατηφόρα ανά έτος. Ενα πανηγύρι που βασιζόταν στις εντυπώσεις και όχι στην πραγματικότητα, η οποία μαρτυρούσε ότι η σχετική μείωση την περασμένη δεκαετία οφειλόταν όχι στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής από τους εργοδότες, αλλά στη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στο χώρο των κατασκευών. Γι' αυτό και όταν τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η παραγωγική δραστηριότητα εξαιτίας των Ολυμπιακών και των άλλων μεγάλων έργων, ο μέσος ετήσιος όρος των θανατηφόρων ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 50%!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ