Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΙΝΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Προεόρτια νέων αντεργατικών αλλαγών

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας σφυροκόπησε το νέο αντεργατικό κατασκεύασμα, που υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ενα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση χτες από την κυβέρνηση με την ψήφιση επί της αρχής από τους κυβερνητικούς βουλευτές του λεγόμενου «μίνι-ασφαλιστικού» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας προανήγγειλε και νέες πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση, σχολιάζοντας δηλώσεις του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε κατηγορηματικά το νομοθέτημα, ενώ ο εισηγητής του Τάκης Τσιόγκας κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν με αγώνες τις αντι-ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο χτυπά βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας για ρύθμιση θεμάτων σε αντεργατική κατεύθυνση. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και επιβάλλεται και πρόσθετο χαράτσι 2%. Δηλαδή από 4.050 ένσημα, το πάτε στα 4.500 και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όπου βεβαίως σε αυτούς αυξάνεται ο χρόνος που απαιτείται για το δικαίωμα της επικουρικής σύνταξης». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της εισφοράς των αγροτών, που προβλέπεται να καθορίζεται με υπουργική απόφαση».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας χαρακτήρισε «δημαγωγία προεκλογικού χαρακτήρα» τη συζήτηση για τη διαδοχική ασφάλιση, αφού όπως είπε «υπολογίζεται πάνω σε πολύ χαμηλές συντάξεις», ενώ οι κυβερνητικές θέσεις διαιωνίζουν το καθεστώς των απωλειών που έχουν οι εργαζόμενοι. Αναφορικά με τη μετάταξη από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, σημείωσε ότι «σκοπός αυτής της μετάταξης είναι η δραστική μείωση των συντάξεων και η αντίστοιχη εισφοροαπαλλαγή των εργοδοτών τους», μιλώντας ενδεικτικά για μείωση της σύνταξης κατά 54,6%, την ώρα που ένας ασφαλισμένος 5ης κλάσης με 15 συντάξιμα χρόνια θα παίρνει σύνταξη 75.000 δραχμών αντί 167.008 που θα δικαιούνταν κανονικά.

Παράλληλα, ο Τάκης Τσιόγκας αποκάλεσε το νομοθέτημα «προεόρτιο νέων αντεργατικών αλλαγών», αφού «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δηλώνει ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος σε σχέση με τις εργοδοτικές εισφορές κατά 30% και ταυτόχρονα η κυβέρνηση το κάνει πράξη μέσα από ένα πλήθος ρυθμίσεων». Ιδιαίτερα, για το δημόσιο τομέα ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «αρνητικές διατάξεις για την επικουρική ασφάλιση», αφού «επιβάλλεται νέα πρόσθετη κράτηση». Τέλος, για τα άρθρα που αφορούν τους γιατρούς του ΙΚΑ, ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «εμείς λέμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρων με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα», σημειώνοντας ότι η ευθύνη για τη μη μονιμοποίησή τους ως σήμερα ανήκει στο ΙΚΑ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε το νομοθέτημα «προσπάθεια για τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους», δηλώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πολιτικές δυνάμεις «με τη δέουσα ευθύνη και σοβαρότητα». Παράλληλα, ο Δημήτρης Ρέππας φρόντισε να στηρίξει της χτεσινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από το Λαύριο περί απαλλαγής των εργοδοτικών εισφορών σε περίπτωση πρόσληψης αποφοίτων των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των ΤΕΕ, λέγοντας ότι «οι προτάσεις αυτές που ανέπτυξε ο Γ. Παπανδρέου και πολλές άλλες που θα διατυπωθούν είναι στο πνεύμα ακριβώς της πολιτικής που ακολουθούμε». Οσον αφορά τις μετατάξεις από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, σημείωσε ότι «δεν υπονομεύουν την πορεία του ΙΚΑ», αλλά στοχεύουν στο «να καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στον πρωτογενή τομέα». Εκπροσωπώντας τη ΝΔ, ο βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψηφοθηρικό», ενώ εκ μέρους του ΣΥΝ η βουλευτής Ιωάννα Στεργίου μίλησε για «νεοφιλελεύθερες πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ