Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Προγραμματικές συμβάσεις εκχώρησης των υπηρεσιών

Στάσεις εργασίας κάνουν οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι

Στη μη λειτουργία απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχικά πάσχοντες κλπ.) του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) και τη σταδιακή παράδοση της υποδομής του, προκειμένου να λειτουργήσουν από τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οδήγησε η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Πρόνοιας.

Το ΕΚΑΚΒ αποτελεί μια από τις νέες υπηρεσίες Πρόνοιας, που δημιουργήθηκαν με την πληθώρα των καταστροφικών νόμων για την Πρόνοια, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία έξι χρόνια και ποτέ δε λειτούργησαν. Το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης χρηματοδότησε την κατασκευή 16 κτιρίων που έπρεπε να στεγάσουν 10 ξενώνες και 14 κέντρα κοινωνικής στήριξης του ΕΚΑΚΒ που να παρεμβαίνουν σε καταστάσεις κρίσεων. Το 2001 προσλήφθηκαν μέσω του ΑΣΕΠ για ολόκληρη την Ελλάδα 70 άτομα επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νοσηλευτές, παιδαγωγοί) για το ΕΚΑΚΒ και μετατάχτηκαν σε αυτό 60 διοικητικοί υπάλληλοι από το ΕΟΠ και το ΠΙΚΠΑ - προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προβλέπονται είναι η γραμμή Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Η μη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΚΑΚΒ, πέρα απ' το κοινωνικό κόστος που έχει, οδήγησε στη σταδιακή παράδοση των κτιρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν, στις λεγόμενες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ηδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του κτιρίου του Καρέα από το «Χαμόγελο του παιδιού» και την περασμένη βδομάδα έγινε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΚΑΚΒ και μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης. Πέρα απ' τα άλλα, ακούγεται ότι οι υπηρεσίες που δε θα παραδοθούν στους ιδιώτες θα λειτουργήσουν με προσωπικό μερικής απασχόλησης.

Και οι υπάρχοντες εργαζόμενοι όμως πιέζονται, απ' τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες εκ των ενόντων με το επιχείρημα ότι αν λειτουργήσουν αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για την παραπέρα χρηματοδότησή τους ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και επαρκής στελέχωσή τους.

Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΚΒ προκήρυξε για σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κυβερνητική αδιαφορία που οδηγεί τον Οργανισμό σε μαρασμό και υποβάθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ