Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μηχανισμός χειραγώγησης και πειθαναγκασμού

Σήμερα εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους: μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις». Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου, σύμφωνα και με την εισηγητική έκθεση, είναι: «Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και η ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού στις σύγχρονες ανάγκες και τα νέα πρότυπα διοίκησης»

Και αυτό το νομοσχέδιο εντάσσεται στο γενικότερο αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και επιδιώκει να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: Δημόσια Διοίκηση για ποιον; Η απάντηση που δίνει είναι η εξής: Η Δημόσια Διοίκηση να αναδιαρθρωθεί, με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνει καλύτερος διαχειριστής του κράτους των μονοπωλίων. Να γίνει αποτελεσματικότερος διαχειριστής και προωθητής των γενικότερων αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Να γίνει καλύτερος μηχανισμός εξυπηρέτησης του κρατικοδίαιτου κεφαλαίου και αποτελεσματικότερος φορομπηχτικός, εισπρακτικός, ελεγκτικός και κατασταλτικός μηχανισμός για την εργατική τάξη και για όλους τους εργαζόμενους. Να εναρμονίσει τις λειτουργίες της με το Ευρωσύνταγμα, τον Ευρωστρατό, τη Σένγκεν και όλες τις άλλες αντιλαϊκές ευρωενωσιακές επιλογές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Να γίνει, δηλαδή, η Δημόσια Διοίκηση, από τη μια πιο εχθρική, πιο καταθλιπτική, πιο καταπιεστική για τους εντός και εκτός αυτής εργαζόμενους. Και από την άλλη, πιο αποδοτική για το κεφάλαιο, υπηρετώντας πιο αποτελεσματικά την ασυδοσία του, η οποία εκφράζεται μέσα από τις τέσσερις «ελευθερίες» του (ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού) και τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα.

Το κύριο ζήτημα δεν είναι το αν θα γίνεται γρηγορότερα η εξυπηρέτηση του πολίτη στην είσπραξη των φόρων του ή των ανταποδοτικών τελών, που επιβάλλονται από μια σειρά υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που ιδιωτικοποιούνται ή λειτουργούν με τα περίφημα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το κύριο είναι ποια πολιτική καλείται να διαχειριστεί η Δημόσια Διοίκηση. Και αυτή η πολιτική είναι η καθορισμένη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που βιώνει ο εργαζόμενος και που επαγγέλλεται και η ΝΔ. Γι' αυτό, άλλωστε, και η σχετική πρόταση της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση δε διαφέρει από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Απλά και τα δύο αυτά κόμματα, ενόψει των εκλογών, με τέτοιες προτάσεις δίνουν εξετάσεις στο κεφάλαιο.

Εκείνο που προέχει, επομένως, είναι οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν την απόσυρση αυτού του αντιλαϊκού νομοσχεδίου και να καταδικάσουν έμπρακτα τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, τα οποία στην ΑΔΕΔΥ συμφωνούν μ' αυτήν την αντιδημοσιοϋπαλληλική και γενικότερα αντεργατική κυβερνητική επιλογή. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μέσα σ' αυτό το εκμεταλλευτικό αντιλαϊκό σύστημα μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή Δημόσια Διοίκηση. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται ριζικές ανατροπές, ριζικές αλλαγές με την κατάκτηση της λαϊκής οικονομίας στην κοινωνικοοικονομική βάση και της λαϊκής εξουσίας στο εποικοδόμημα και παλεύουμε για αυτές. Ωστόσο, ως ταξικές δυνάμεις, μέσα και από το ΠΑΜΕ, πρωτοστατούμε στους αγώνες για την αναβάθμιση και την πλήρη δωρεάν λειτουργία τομέων της Δημόσιας Διοίκησης που έχουν σχέση με την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση, τον Πολιτισμό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε και είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, ενισχύοντας στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Μάρτη και με την ψήφο μας το ΚΚΕ. Αυτήν την πολιτική δύναμη που και η ενισχυμένη εκλογική παρουσία της θα δώσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προοπτική στους αγώνες μας.


Δημήτρης ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ