Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Υποκριτικό προεκλογικό ... ενδιαφέρον

Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Γιώργος Μαστοράκος, μίλησαν για μεγαλεπήβολα σχέδια που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ξεχνώντας ότι οι παρατάξεις που εκπροσωπούν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα

Στο βωμό των προεκλογικών αναγκών μπήκαν και τα σκουπίδια...

Eurokinissi

Στο βωμό των προεκλογικών αναγκών μπήκαν και τα σκουπίδια...
Το δήθεν ενδιαφέρον τους για την καθαριότητα των πόλεων, η οποία μάλιστα καταγράφεται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασαν χτες, με διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), Γ. Μαστοράκος. Στην ουσία, όμως, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η βιτρίνα της πόλης, «ξεχνώντας» τόσο οι ίδιοι, όσο και οι παρατάξεις που υπηρετούν, ότι συμμετείχαν ενεργά στη διαιώνιση ενός προβλήματος που σήμερα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Χαρακτηριστικά, άλλωστε, είναι τα λόγια της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε πως «η πιο σημαντική απειλή για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το απαράδεκτο καθεστώς που υφίσταται τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης». Κάνοντας, έτσι, σαφές πως το κύριο πρόβλημα της δημάρχου είναι η βιτρίνα της πόλης και όχι η ουσία, δηλαδή η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων υπέρ των δημοτών.

Η δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για ομηρία της πρωτεύουσας εξαιτίας «του ενός και μόνο χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Ανω Λιόσια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων». Δεν απάντησε, όμως, τίνος ευθύνη είναι αυτό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάνω από μια δεκαετία αρνούνταν να νομοθετήσει τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) ανεχόταν και υπερασπιζόταν την κυβερνητική τακτική. Η ίδια η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων (ΝΔ) επί τόσα χρόνια δεν αντέδρασε στην κυβερνητική τακτική επικροτώντας όλες τις αποφάσεις μέσα από το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ όπου συμμετείχε.

Τόσο η Ντ. Μπακογιάννη, όσο και ο Γ. Μαστοράκος, με τις πράξεις τους συμβάλλουν στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τη δυνατότητα που δίνεται σε ομάδες δήμων να συγκροτούν Συνδέσμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στον ΕΣΔΚΝΑ, μένουν θεατές στη διάλυση του Συνδέσμου επικροτώντας σενάρια νέων συνδέσμων οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν και νέες μεθόδους - ανάμεσα σε αυτές και την καύση, που είναι επιβλαβής για την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων.

Στην ουσία, η ιδιωτικοποίηση αφορά στο σύνολο του τομέα καθαριότητας. Και αυτό έγινε καθαρό από την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αναφερόμενη στα «θετικά» της διοίκησής της, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και το γεγονός ότι «ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διαγωνισμού για την καθαριότητα στα άλση, στους λόφους και στους μεγάλους χώρους πρασίνου». Την ίδια στιγμή, στο εργοτάξιο του Δήμου Αθηναίων στα Ανω Λιόσια, που έχει πλημμυρίσει με σκουπίδια, η αποκομιδή τους και απολύμανση του χώρου γίνεται από ιδιωτική εταιρία. Περνούν, έτσι, και με αυτό τον τρόπο την ιδιωτικοποίηση.

Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε, επίσης, απαράδεκτο το σύστημα χρηματοδότησης του ΕΣΔΚΝΑ με την αναγκαστική εισφορά και την παρακράτηση του 6% επί των τακτικών εσόδων των δήμων. «Ξέχασε», προφανώς, ότι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων (που επίσης είχε στηριχτεί από τη ΝΔ) είχε συμφωνήσει με αυτή την απόφαση. Αναφερόμενη, δε, στη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, παραδέχτηκε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πως δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη σύμβαση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, το μόνο που διαβεβαίωσε, ήταν ότι το σύστημα θα λειτουργήσει τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Ολα θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς υπάρχει φιλότιμο γι' αυτή την εθνική επιδίωξη», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους ιδιώτες η διαχείρισή τους(2010-12-22 00:00:00.0)
Προεκλογικές κόντρες...(2004-02-18 00:00:00.0)
Πολιτική για τα ...σκουπίδια(2004-01-25 00:00:00.0)
«Φταίνε οι εργαζόμενοι για την ιδιωτικοποίηση!»(2003-11-22 00:00:00.0)
Ευθύνη της κυβέρνησης η λύση εδώ και τώρα!(2003-05-14 00:00:00.0)
Ξοδεύουν ένα, εισπράττουν δύο(1997-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ