Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευθύνη της κυβέρνησης η λύση εδώ και τώρα!

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ για το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων

Από κινητοποίηση των κατοίκων των Ανω Λιοσίων στις 7/5

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των κατοίκων των Ανω Λιοσίων στις 7/5
Σε συσπείρωση ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστροφής του περιβάλλοντος, καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου οι ΚΟ Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, οι οποίες, με κοινή τους ανακοίνωση, παρεμβαίνουν στο μείζον ζήτημα και τεράστιο πρόβλημα για εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής, της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι ΚΟ επισημαίνουν πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήρθε τελευταία με οξύτητα στο προσκήνιο, λόγω του κορεσμού της υπάρχουσας χωματερής στα Ανω Λιόσια και της δίκαιης απαίτησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης.

Καταγγέλλουν ότι «οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1990 έως σήμερα, με διάφορα προσχήματα και με στόχο την ενίσχυση της αντίληψης της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της καθαριότητας, δεν προχώρησαν στη χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα όλα τα σκουπίδια της Αττικής να κατευθύνονται στα Λιόσια και σε δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που ρυπαίνουν το περιβάλλον».

«Συνυπεύθυνοι σε όλα αυτά - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - είναι τόσο οι διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ που τις αποτελούσαν κατά πλειοψηφία εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, σε αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΝ, ανέχτηκαν την κοροϊδία και κωλυσιεργία της κυβέρνησης. Επίσης, η ΤΕΔΚΝΑ, στην οποία πρόεδρος είναι στέλεχος του ΣΥΝ αποφάσισε, με τις ψήφους των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, την ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΔΚΝΑ και δέχτηκε να συζητήσει και άλλες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως καύση και πυρόλυση, που έχουν αποδειχτεί βλαβερές για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων».


Eurokinissi

Σχετικά με την Αθήνα, τονίζεται πως «ο Δήμος Αθηναίων, ενώ διακηρύσσει διά της δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη ότι είναι πρόθυμος να συμβάλει στη λύση του προβλήματος, παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης».

Το ΚΚΕ μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση καλεί το λαό να διεκδικήσει:

  • Αμεση χωροθέτηση νέων χώρων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωσης) και ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικοτεχνικά μελέτες, χωρίς περιορισμό των χώρων μόνο στην Αττική. Ταυτόχρονη χωροθέτηση και κατασκευή για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
  • Η άμεση επίλυση του προβλήματος να γίνει με διαδικασίες ενημέρωσης και συμμετοχής της ΤΑ, των εργαζομένων και των φορέων τους και όχι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να κλείσει άμεσα η χωματερή και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για το έργο της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής.
  • Να αποκλειστεί η ενιαία περιοχή των Ανω Λιοσίων, Φυλής, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, σαν χώρος για νέους ΧΥΤΑ, καθώς και κάθε άλλη περιοχή που χωροταξικά και ρυπαντικά είναι κορεσμένη.
  • Να προχωρήσει αμέσως η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Εκφράζει δε την κατηγορηματική του αντίθεση με την καύση των απορριμμάτων στην Αττική και σε όλη τη χώρα, ενώ απορρίπτει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - περιλαμβανομένης και της ανακύκλωσης, να ασκείται μόνον από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και όχι από το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο ήδη έχουν ανατεθεί σοβαροί τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Να παραμείνει ο ΕΣΔΚΝΑ ο ενιαίος φορέας διαχείρισης (μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, τελικής διάθεσης) των απορριμμάτων της Αττικής με ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του έργου του».

Τέλος, δηλώνεται πως το ΚΚΕ θα αγωνιστεί για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη λύση στο τόσο σοβαρό πρόβλημα, με όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση του λαού και του περιβάλλοντος. Και επαναλαμβάνεται το κάλεσμα προς το λαό του Λεκανοπεδίου και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συσπείρωση ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστροφικής πολιτικής για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, καθώς και η επισήμανση πως η ευθύνη, για να δοθεί λύση εδώ και τώρα, ανήκει στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ