Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημίωση για τα θύματα της «ΡΙΚΟΜΕΞ»

Το ποσό των δύο εκατ. ευρώ επιδίκασε το Δ' Τμήμα του Πολιτικού Εφετείου Αθήνας στους υπεύθυνους της φαρμακοβιομηχανίας «Ρικομέξ» και στους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς, ως αποζημίωση σε έξι από τα 39 θύματα από την την κατάρρευση του κτίσματος στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη του 1999.

Το δικαστήριο με πέντε αποφάσεις του (8946 έως 8950/2004) έκρινε ότι ευθύνες για την κατάρρευση του εργοστασίου έχουν τόσο οι ιδρυτές και νόμιμοι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και οι πολιτικοί μηχανικοί που έκαναν τα σχέδια και ήταν υπεύθυνοι για την επίβλεψη.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου γνώριζαν τις κακοτεχνίες και τα ελαττώματα του κτίσματος και αγνόησαν το ενδεχόμενο της κατάρρευσής του σε περίπτωση σεισμού.

Οσον αφορά τους πολιτικούς μηχανικούς το δικαστήριο δέχεται ότι με πράξεις και παραλείψεις τους συνέβαλαν στο να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο το κτίριο σε σεισμικές δονήσεις. Η απόφαση του Εφετείου δίνει απάντηση και στο θέμα της παραγραφής, καθώς έκρινε ότι ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος αρχίζει από τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αποτέλεσμα - κατάρρευση κτιρίου - και όχι από το χρόνο της κατασκευής του.

Αν και πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη ακόμη εκκρεμεί το ποινικό μέρος της δίκης με κατηγορούμενους τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας, αλλά και τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Η δίκη τους είναι προγραμματισμένη για τις 24 του Μάρτη.

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της «Ρικομέξ», σύμφωνα με πληροφορίες, κινδυνολογούν και διαρρέουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιχείρηση δεν έχει δυνατότητα να καταβάλει το ποσό των δύο εκατ. ευρώ και απειλούν ακόμη και με πτώχευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ