Εκατοντάδες δισεκατομμύρια, που μπαίνουν κάθε χρόνο στα ταμεία των δήμων από τη φορολόγηση των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και τα οποία, αν και δικαιολογούνται ως έξοδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, διατίθενται για άλλες δραστηριότητες! Αυτό προκύπτει από οικονομική μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων,με σκοπό την "Οικονομική αποτίμηση του προγράμματος του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής".
Το επιπλέον χαράτσι, που επιβάλλεται στους δημότες και που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ποικίλλει από δήμο σε δήμο. Στη μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων ανέρχεται στο ποσό των 24.747 δραχμών για κάθε τόνο απορριμμάτων. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την αποκομιδή, τη διάθεση (εισφορά των δήμων στον ΕΣΚΔΝΑ) και το αντισταθμιστικό τέλος όχλησης.
Στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων (που μεταξύ άλλων εξετάζεται στη μελέτη) εισπράχθηκε για το 1996 ως "τέλος καθαριότητας" συνολικά το ποσό των περίπου 26 δισ. (10 δισ. από τις κατοικίες και 16 δισ. από τα καταστήματα). Από στοιχεία περασμένων ετών για το Δήμο Αθήνας προκύπτει ότι από το συνολικό ποσό των ανταποδοτικών τελών, το 70% επιμερίζεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δηλαδή για το 1996 ο δήμος εισέπραξε από τα ανταποδοτικά τέλη 18,2 δισ. και ο κάθε δημότης επιβαρύνθηκε με το ποσό των 53.033 δραχμών ανά τόνο απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει ο Δήμος Αθήνας είναι 344.520 τόνοι.
Σύμφωνα, όμως, με τη μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ το 1996, για το πραγματικό κόστος της διαχείρισης των σκουπιδιών ο δήμος ξόδεψε μόνο περίπου 8,5 δισ. δραχμές (24.747 δραχμές ανά δημότη). Το επιπλέον ποσό των περίπου 10 δισ. που εισπράττει κάθε χρόνο ο Δήμος Αθηναίων από τη φορολόγηση των δημοτών δε διατίθεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά για άλλες δραστηριότητες!
Τα στοιχεία αυτά, ίσως, εξηγούν και το γιατί εσχάτως ο δήμαρχος Αθηναίων, που έχει και την πρώτη ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, επιχειρεί, ουσιαστικά, να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον ΕΣΔΚΝΑ, εξασφαλίζοντας έτσι - όπως πιστεύει - και το ανεξέλεγκτο της οικονομικής διαχείρισης των κερδοφόρων απορριμμάτων...
Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ έριξε στο τραπέζι την "αθώα", σε πρώτη ανάγνωση, πρότασή του για δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης, στο οποίο δε θα μετέχει ο ΕΣΔΚΝΑ, αλλά ορισμένοι δήμοι της επιλογής του δημάρχου Αθηναίων, όπως π.χ. ο Δήμος Φυλής.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Αμαρουσίου, όπου η φορολόγηση των κατοίκων και επαγγελματιών γίνεται με κλιμάκωση σε πολλές κατηγορίες.
Το επιπλέον χαράτσι που επιβάλλεται στους δημότες ανά τόνο απορριμμάτων αγγίζει τις 48.558 δραχμές για τον καθένα! Ετσι, συνολικά ο Δήμος Αμαρουσίου εισπράττει περίπου 2 δισ. δραχμές το χρόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ξοδεύει μόνο 742 εκατομμύρια! Σ' αυτή την περίπτωση οι δημότες Αμαρουσίου συνολικά επιβαρύνονται κατά περίπου 1,4 δισ. δραχμές το χρόνο...
Αυτοί οι δύο δήμοι εξετάζονται ενδεικτικά στην οικονομική μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ και είναι απλά ένα παράδειγμα. Οι δήμοι και οι κοινότητες που ο ΕΣΔΚΝΑ διαχειρίζεται τα σκουπίδια τους είναι συνολικά 89 (72 δήμοι και 17 κοινότητες). Κατανοεί κανείς πως - τηρουμένων των αναλογιών - η κλοπή που υφίστανται οι δημότες, συνολικά της Αττικής, στο όνομα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεπερνά τα όρια ενός απλού οικονομικού σκανδάλου.